20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Hindistan'da kimlik numarası kullanımına sınırlama

Hindistan'da kimlik numarası kullanımına sınırlama YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da Anayasa Mahkemesi, hükümetin her vatandaşa 12 haneli kimlik numarası verilmesi uygulamasına sınır getirdi.

26.09.2018 - 14:41

Mahkeme heyeti, dünyanın en geniş kapsamlı biyometrik kimlik programı olarak tanınan "Aadhaar" adlı uygulamanın özel hayatı ihlal ettiği ve uygulamanın yasa dışı olarak başlatıldığı gerekçesiyle açılan davada 1'e karşı 4 oyla hükümetin programına onay verdi.

Diğer taraftan mahkeme, hükümet tarafından her vatandaşa verilen 12 haneli kimlik numarasının bankacılık, iletişim ve eğitim gibi hizmetler için zorunlu hale getirilemeyeceğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, hükümetin kimlik numarasını, vatandaşların gıda maddeleri ile tüp gibi ihtiyaçlarının giderilmesini öngören refah programları ve vergi için kullanabileceğini açıkladı.

Avukat Prashan Bhushan, özel kuruluşların gizlilik endişesi nedeniyle kimlik numarası talep edemeyeceğini söyledi.

Hükümetin vatandaşların parmak izleri, göz taramaları ve fotoğraflarının 12 basamaklı bir numarayla ilişkilendirildiği projesinin 2010'da başlamasından bu yana 1,3 milyarlık ülke nüfusunun yüzde 90'ından fazlası sisteme kaydedildi.

Hükümetin yanı sıra bankalar ve GSM operatörleri de çeşitli hizmetler için vatandaşlardan kimlik numarası istemeye başlamıştı.

Ülkede pasaport, sürücü belgesi ya da kredi kartı gibi kimlik kartları, sadece zenginlerde bulunuyor, yoksul halk ise kimliklerini kanıtlamak için çoğu zaman elektrik faturaları, karneler, oy kartları veya yerel yetkililerden gelen mektuplara bel bağlamak zorunda kalıyordu. Hükümet, bunun önüne geçmek için kimlik numarası uygulamasına geçmişti. Uygulama, ancak 2016'da kabul edilen tasarıyla geriye dönük olarak yasalaşmıştı.