23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İhaleyle satılan köpekleri hayvanseverler aldı

İhaleyle satılan köpekleri hayvanseverler aldı - Türkiye'ye yasa dışı yollarla getirilmek istenirken bulunan ve işlemlerinin ardından satışa çıkarılan 3'ü yavru 5 köpeği HAYTAP aldı EDİRNE (AA) - Yurda kaçak olarak getirilirken yakalanan 5 köpek açık artırmayla satıldı.

20.02.2018 - 15:01

Tasfiye Hizmetleri Müdürlüğü, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki bir otomobilde bulunan 3'ü yavru 5 cins köpek için ihaleyle satışa çıktı.

Altı kişinin katıldığı açık artırmada köpekler 7 bin 80 liradan satışa çıkarıldı. Köpekleri Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) adına Zuhal Arslan 9 bin lira bedelle aldı.

Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yurda kaçak şekilde getirilmeye çalışılan cins köpeklerin sınır kapılarında yakalanmaya devam ettiğini söyledi.

Kaçak köpeklerin eşya statüsünde olduğunu öne süren Arslan, "Bugün satışları yapıldı gümrükte. 3 pomeranian, 2 bulldog 5 köpek yakalanmıştı. HAYTAP olarak köpekleri aldık. Buradaki amacımız petshopların önüne geçmek, çünkü bu hayvanların satışını engellemek istiyoruz. Bunları alıp satmalarını, üretmelerini engellemek için biz aldık. Bunları sözleşme ile kısırlaştırma şartı ile sahiplendireceğiz, yuvalandırmalarını yapacağız. HAYTAP olarak. Maalesef önüne geçemiyoruz bu ihalelerin." diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile kaçak yakalanan hayvanların satışının engellenmesi ile ilgili görüştüklerini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Bu canlılar mal yerine konulmamalı, satılmamalı. Bunlar hayvanseverlere ya da derneklere bir şekilde teslim edilmeli. HAYTAP'a teslim edilmeli, HAYTAP tarafından da sahiplendirilip kısırlaştırılmalı. Maalesef engel olamıyoruz. Kaçak yakalananların ihalesinden aldıklarımızın sayısını hatırlamıyorum. Edirne Kapıkule en uğrak yerim oldu. Sürekli bir ihale, sürekli bir kaçak yurda giriş. Bugün 5 tane aldık, 9 bin lira verdik. Tabii bunların klinikleri masrafları İstanbul'a götürülmeleri en az 12 bin lira gibi rakama mal olacak. Bunları insanların destekleriyle kurtarmaya çalışıyoruz. Sırada bekleyen iki ihale var. Petshoplar almasın, üretim dursun, satış yasaklansın, artık devlet duysun sesimizi lütfen. Bu canları her birlikte koruyalım."

HAYTAP daha önceki ihalelerde de satışa çıkan kedi ve köpekleri satın almıştı.