29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

İhsan Ozanoğlu'nun ölümünün 36. yılı

İhsan Ozanoğlu'nun ölümünün 36.

14.02.2017 - 16:30
yılı

- "Çanakkale Türküsü"nün de arasında bulunduğu çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran Ozanoğlu, Kastamonu'daki kabri başında düzenlenen törenle anıldı

KASTAMONU (AA) - Başta "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında Kastamonu'daki kabri başında anıldı.

Ozanoğlu'nun merkeze bağlı Duruçay köyündeki mezarı başında ailesi, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen törende Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. İlkokul öğrencileri de Ozanoğlu'nun yazdığı şiirleri okudu.

Kastamonu Vali Vekili Ünal Kılıçarslan, yaptığı konuşmada, Ozanoğlu'nun eserlerinin daha fazla kişiye ulaşması gerektiğini söyledi.

Ozanoğlu'nun Kastamonu kültür hayatının önemli bir ismi olduğuna işaret eden Kılıçarslan, "Bu ismin sonraki nesillere hem adıyla hem eserleriyle tanıtılabilmesi için yerel yönetimlerin çok büyük destek sunması lazım. Eserlerinin daha fazla hemşehrimize ulaşması sağlanırsa ozanımıza karşı görevimizi layıkıyla yapmışızdır diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş da Ozanoğlu'nun gerçek manada bir saz şairi, edebiyatçı ve din alimi olduğunu belirterek, hayatını dolu dolu geçirdiğini, Kastamonu'nun geçmişinde büyük bir gurur kaynağı olarak yerini aldığını kaydetti.

- İhsan Ozanoğlu kimdir?

Kastamonu'da 1907'de doğan İhsan Ozanoğlu, 1928 yılında atandığı öğretmenliği 1946'ya kadar sürdürdü. Kastamonu yöresine ait türkülerin TRT ve devlet konservatuvarlarına kazandırılması için "kaynak kişi" sıfatıyla emek veren Ozanoğlu, pekçok müzik eserinin kaybolmasını önledi.

Ozanoğlu'nun çalışmaları arasında "Çanakkale Türküsü"nün yanı sıra "Benden Selam Olsun Bolu Beyi'ne", "Sivastopol Önünde Yatan Gemiler", "Mapushane Çeşmesi" gibi eserler bulunuyor.