24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

"İİT, İslami turizmi kalkındırmak için çalışıyor"

"İİT, İslami turizmi kalkındırmak için çalışıyor" - SESRIC Eğitim ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Serenli: - "2014-2020 arasındaki öngörülere göre İslami turizm ürün ve hizmetlerinde, yapılan harcamaların yüzde 9,7'lik pay sahibi olacağını düşünüyoruz.

9.07.2018 - 14:25
Artan Müslüman turist sayısı sebebiyle pek çok sektör oyuncusu özel ürün ve hizmetler sunmaya başladı" - "İİT, aktif şekilde İslami turizmi kalkındırmak, teşkilata üye ülkeler arasında iş birliğini artırmak için çalışıyor"

MALATYA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Eğitim ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Serenli, Müslüman turist sayısının artması dolayısıyla pek çok sektörün özel ürün ve hizmetler sunmaya başladığını belirterek, "2014-2020 arasındaki öngörülere göre İslami turizm ürün ve hizmetlerinde, yapılan harcamaların yüzde 9,7'lik pay sahibi olacağını düşünüyoruz." dedi.

Serenli, SESRIC tarafından Malatya'da yürütülecek "İslami Turizm Ekosistemlerinin İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinde Geliştirilmesi: Destinasyon ve Sektör Geliştirme" projesinin açılış toplantısında yaptığı konuşmada, turizmin küresel ekonominin çok önemli parçası haline geldiğini söyledi.

Turizm konusunun İİT'nin 2025 hedeflerinde çok önemli bir yer aldığını dile getiren Serenli, şöyle devam etti:

"Turizmin, toplum, siyaset, kültür ve hepsinden önemlisi ekonomi üzerinde çok önemli etkileri var. Dünya turizm örgütünün rakamlarına göre yıllık ortalama yüzde 4,4'lük bir artış oluyor. Seyahat eden kişi anlamında ve bu turistlerden elde edilen gelir ABD doları bazında yıllık yüzde 2,6'lık bir artış gösteriyor. Son 20 yıl içerisinde şu görüldü ki İslami turizm veya Müslüman dostu turizm, sektörde alt bir pazar olarak ortaya çıktı. Dünya genelinde artan sayıda Müslüman, uygun turizm hizmetlerinden faydalanmak istiyor ve İslami ilkelere uygun turizm şartları görmek istiyor. Artan talep sonucunda İslami turizm pazarı 2015'te yüzde 4,9'luk bir artış gösterdi. 2014-2020 arasındaki öngörülere göre İslami turizm ürün ve hizmetlerinde yapılan harcamaların yüzde 9,7'lik pay sahibi olacağını düşünüyoruz. Artan Müslüman turist sayısı sebebiyle pek çok sektör, özel ürün ve hizmetler sunmaya başladı."

Serenli, SESRIC'in çalışmaları hakkında bilgi vererek, "İslam İşbirliği Teşkilatı içerisindeki ülkeler arasında gidip gelecek turist sayısını artırmak istiyoruz. İslami turizm her ne kadar İİT ülkelerinde geçerli olsa da, dağılım bu ülkeler arasında eşit değildi şimdiye kadar. İİT ülkelerinin artan rekabeti çok dikkatli bir şekilde ele alması gerekiyor. İİT, aktif şekilde İslami turizmi kalkındırmak, teşkilata üye ülkeler arasında iş birliğini artırmak için çalışıyor." diye konuştu.

İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Koordinasyon Ofisinden direktör Selçuk Koç da "Müslüman dostu" turizmin, sektörün önemli bir alt kategorisi haline geldiğini belirterek, artan sayıdaki Müslüman turistlerin "helal" konusunda daha bilinçli olduğunu söyledi.

Müslüman turist sayısının arttığını dile getiren Koç, "2016'da 121 milyon Müslüman turist vardı, bu rakamın 2020'ye kadar 156 milyona ulaşması ve milyar dolarlık harcama bekleniyor." şeklinde konuştu.

- "Türkiye, Müslüman turizm hareketinin odağında bir ülke"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Kuzey ve Orta Avrupa, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri Daire Başkanı Onur Gözet de İslami turizm pazarının 2030'lu yıllarda yaklaşık 1 trilyon dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

İslami turizm pazarından teşkilat üyesi ülkelerin hak ettiği payı almasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Gözet, "Türkiye'de İslami usullere hayatın her alanında önem verildiği bilinmektedir. Bu nedenle dünyadaki Müslüman turizm hareketinin odağında bir ülkedir. Uluslararası araştırmalarda, bu noktadaki gelirde ve turist sayısında ilk sıralarda yer almaktadır." dedi.

Proje kapsamında, 15 İİT üyesi ülkeden 25 kişi, 12 Temmuz'a kadar Malatya'da panel, eğitim programı ve saha çalışmasına katılacak.

Malezya Turizm ve Kültür Bakanlığına bağlı Malezya İslam Turizm Merkezi bünyesindeki eğitmenler tarafından yürütülen program kapsamında, Malatya'daki Müslüman dostu turizm potansiyeli olan destinasyonlara teknik saha ziyaretlerinde de bulunulacak.