29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

İnağzı Mağarası çevrecilerin eliyle temizleniyor

İnağzı Mağarası çevrecilerin eliyle temizleniyor - Çevreci ve mağara gezginleri, Zonguldak'ta bulunan 793 metre uzunluğundaki mağaraya bırakılan çöpleri, ellerine aldıkları poşetlere doldurdu - Duyarlı vatandaşlar, hazırladıkları proje kapsamında da mağaranın sarkıtlarını, diş fırçası ve suyla temizleyecekZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta duyarlı çevreciler, şehrin tabii güzellikleri arasında yer alan İnağzı Mağarası'nda temizlik çalışması başlattı.

5.06.2017 - 18:17

İnağzı Mahallesi'nden Bağlık Mahallesi'ne kadar uzanan 793 metre uzunluğunda ve damlataş oluşumları açısından zengin olan mağaranın, turizme açılması amacıyla bir grup çevreci ve mağara gezgini, ellerine poşet alarak temizliğe başladı.

Mağara gezgini Engin Zaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, İnağzı Mahallesi'ne adını veren mağarada temizlik çalışması başlattıklarını belirtti.

Mağarada, içerisindeki kireç taşı tabakasından kaynaklı, kalsiyum karbonat içerikli kar beyazı oluşumlar bulunduğunu ifade eden Zaman, şöyle konuştu:

"Bu oluşumlar daha önceki belediye başkanlarımızın yanlış uygulaması nedeniyle mağaranın içerisine mahallenin kanalizasyonu verildi. Biz de bu amaçla proje başlattık. Projemizin amacı, kanalizasyon verilmesi neticesiyle kirlenen mağaranın temizlenmesidir. Burada yapılacak olan iş bir diş hekimi hassasiyeti ile su ve özenle seçtiğimiz diş fırçaları yardımıyla sarkıtlara zarar vermeden kirlilikleri temizleyeceğiz. Proje süremiz 15 gündür. Bu 15 gün içerisinde 4 kişilik ekiple mağara içerisindeki kirliliği temizleyeceğiz. Bu kirliliği bizler yaptık ama en azından bizden sonraki kuşaklar bu kirliliği görmesin istiyoruz."

Engin Zaman, mağarada dünyada çok nadir örneği olan üzüm salkımına benzeyen küçük sarkıtlar bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu özelliğiyle de Türkiye'de özel yeri olan bir mağara. Mağaramız dünyada bilinen bir mağaradır. Bu projemizde dünyada ilk defa uygulanacak bir proje." dedi.

Projeye destek veren ağız ve diş firmasının kurumsal pazarlama yöneticisi Mustafa Sökmen de mağaranın bir ağzının olması, mağaradaki sarkıt ve dikitlerin insanın ağzındaki dişleri andırması nedeniyle projeye destek verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mağaracı Engin Zaman'ın diş fırçasıyla deneme yaparak, mağaradaki sarkıtları temizlemeden sonuç alabilmesi bizi umutlandırdı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında sadece insanların dişlerinin sağlığını değil, mağaranın dişlerini ve sağlığını da korumak adına bir adım atmak istedik. Bu bizler için bir fırsattır."