20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi"

"İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi" - Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle üniversite öğrencilerince düzenlenen "İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi" başladı - Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: - "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet prensibi etrafında kenetlenerek ümmetin ve milletin haklarını savunabilecek güçlü Türkiye'nin inşa edilebileceğine inanıyoruz.

25.03.2017 - 17:41
Biz de dünyayı ve sorumluluklarımızı fark ederek ona göre davranmak zorundayız"

ERZURUM (AA) - Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen "İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi" başladı.

Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda başlayan ve 4 ay sürecek eğitime lisans ve lisans üstü programlardan katılan 100 öğrenci katıldı.

"Sınırları Aşacak 100 Genç" hedefiyle başlatılan eğitimlerde, İslam dünyasının jeopolitik, demografik, sosyo-ekonomik özelliklerinin yanı sıra Türkiye'nin etkin dış politikası, insani diplomasi ve kriz bölgeleri gibi akademik dersler verilecek.

Eğitim programının yöneticiliğini üstlenen Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, açılışta yaptığı açılış konuşmada, eğitimin ilk dersinin Anadolu Ajansı Arapça Haberleri Editör Yardımcısı İbrahim Kılıç tarafından verilecek 'Medya ve Kamu Diplomasisi' olduğunu söyledi.

İşbilir, eğitim akademisiyle beşeri sermayeye katkı vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Amacımız aslını, asrını, neslini ve nefsini bilen yerli ve milli diplomat adayları yetiştirmektir. Milletine, vatanına, ümmete hizmet edecek kahramanlar yetiştirmek için bu toprağın evlatlarının ellerinden tutmak ve yeni Türkiye'nin inşasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yüzden eğitimimize 'İslam Dünyası ve Diplomasi' adını verdik." diye konuştu.

Türkiye'nin İslam dünyası için önemli bir ülke olduğunu ifade eden İşbilir, İslam dünyasının tarihi, kültürü, medeniyeti, genç nüfusu ile jeopolitiğiyle aslında çok zengin ve güçlü olduğunu anlattı.

İslam dünyasının ekonomik gerilik, kültürel bunalım, siyasi bağımlılık, totaliter yönetimler, darbeler, savaş ve terörle boğuştuğuna dikkati çeken İşbilir, şunları söyledi:

"Haritalar gibi zihinler de paramparça. Türkiye ise İslam dünyasının kalbi, aklı, son kalesi. Onun için bu programı düzenliyoruz. Tam da bugünlerde Türkiye ve İslam dünyasının küresel sistemin merkezi ve etkin bir aktörü olmasını engellemek için küresel bir tertibin sahnelendiğini görüyor ve bu oyunu bozmayı hedefliyoruz. Bundan 101 sene önce yapıldığı gibi bugün de sınırlarımızı yeniden çizmek ve yönetimleri emanetçi hükümetlere vermek istediklerini biliyor ve buna karşı direniyoruz. FETÖ, DAEŞ, Boko Haram, Haşdi Şabi gibi terör örgütleriyle pak ve temiz medeniyetimizi lekelemek istediklerini, istikbal ve istikrarımızı zedelemek, çalmak, karartmak istediklerini fark ediyor ve bu teşebbüsleri akim bırakmak için mücadele edeceğimizi her fırsatta ilan ediyoruz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet prensibi etrafında kenetlenerek ümmetin ve milletin haklarını savunabilecek güçlü Türkiye'nin inşa edilebileceğine inanıyoruz. Biz de dünyayı ve sorumluluklarımızı fark ederek ona göre davranmak zorundayız."

Konuşmaların ardından AA Arapça Haberleri Editör Yardımcısı İbrahim Kılıç, öğrencilere 'Medya ve Kamu Diplomasisi' konulu ilk dersi verdi.

Açılış programına, AK Parti Erzurum milletvekilleri İbrahim Aydemir ve Mustafa Ilıcalı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen katıldı.