29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Isparta'da "Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali" başladı

Isparta'da "Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali" başladı - Vali Şehmus Günaydın: - "Dünyanın her köşesinde Isparta gülünün ve Isparta gül yağının bir numara olduğunu kabul ettirmemiz lazım" - Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın: - "Bu festival kapsamında Isparta ve dünyada ilk defa gül fuarı düzenleniyor"ISPARTA (AA) - Isparta Belediyesince bu yıl "Isparta gül kokuyor" sloganıyla düzenlenen "Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali"nin açılışı yapıldı.

11.05.2018 - 20:30

Belediyenin önünde mehteran takımının gösterisiyle başlayan festivalde, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Mimar Sinan Caddesi'nden Kaymakkapı Meydanı'na yürüyen kalabalığın üzerine gül yaprakları serpildi.

Festival, Atatürk Anıtı'na güllerle süslenmiş çelengin konulmasıyla devam etti.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, törende, gül denildiğinde Isparta, Isparta denildiğinde gülün akla geldiğini söyledi.

Bu durumun kendilerine yeterli gelmediğini ifade eden Günaydın, çok çalışıp çıtayı yükseklere çıkarıtılması, dünyada gül denildiğinde Isparta'nın akla gelmesi gerektiğini belirtti.

Bu tür organizasyon ve festivallerin tanınırlık adına önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Günaydın, şunları kaydetti:

"Bunu uluslararası boyuta taşımamız lazım. Dünyanın her köşesinde Isparta gülünün ve Isparta gül yağının bir numara olduğunu kabul ettirmemiz lazım. Isparta olarak ülkemizde gül üretiminde birinci sıradayız. Gül yağında da dünyada birinci sırada. Gülümüz ekonomimize de değer katıyor. Çok önemli katkıları var. Kozmetik ve gıda sektöründeki kullanımıyla ekonomimize katkı sağlıyor. Artık turizm alanında da gülümüz Isparta ve ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlıyor. Isparta'nın birçok köyüne gittiğinizde tarlalarda hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen misafirlerimizi görüyoruz. Otellerdeki doluluk oranlarımız yüksek seviyede. Bunlar bizim için yeterli olmamalı. Bizim hedefimiz Isparta'yı dünyada bir numaralı noktaya taşımak."

- "Isparta ve dünyada ilk defa gül fuarı düzenleniyor"

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise gül festivali ve fuarının Isparta için önemine değindi.

Festivalden dolayı bayram havası yaşandığını dile getiren Günaydın, Isparta'nın kalkınması için çeşitli organizasyonlar düzenlediklerini ifade etti.

Gül fuarını Isparta'nın ekonomisi açısından yaptıklarını vurgulayan Günaydın, "Bu festival kapsamında Isparta ve dünyada ilk defa gül fuarı düzenleniyor. Bu fuarın ömür boyu devam etmesini istiyorum. Yurt dışından gelen misafirlerimiz var. Buraya gül festivalini, fuarını bahçelerini görmek, tanımak ve alışveriş yapmak için geldiler. İşte ekonomi başlıyor." diye konuştu.

Festival kapsamında çok güzel etkinlikler ve konserler olacağını bildiren Günaydın, fuara ve festivale herkesin sahip çıkması gerektiğini aktardı.

Konuşmaların ardından alanda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Gül desenli kıyafetlerle gelin ve damatlar alana gelerek müzik eşliğinde dans etti. Farklı ülkeden gelen katılımcılar da kendi kültürlerine özgü oyunları sergilerken renkli görüntüler oluştu.

Ardıçlı köyündeki gül bahçelerine turistler yoğun ilgi gösterdi.

Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen yabancı turistlerin yanı sıra farklı illerden gelen birçok kişi Ardıçlı'da gül toplayıp gül suyu çıkardı.

Köyde bulunan kıl çadırları ziyaret eden misafirlere köy kadınları gözleme yaptı. Ziyaretçiler köyde kurulan stantlardan gül ürünleri aldı.