28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

İstanbul'un marulu Bilecik'ten

İstanbul'un marulu Bilecik'ten - Bilecik'in Söğüt ilçesinde yetiştirilen marulun yaklaşık yüzde 80'i İstanbul'a gönderiliyor - Yakacık köyü muhtarı Yıldırım: - "Kış sezonunda en fazla ürettiğimiz ürün marul.

2.02.2018 - 13:25
Çiftçimiz çok uğraş veriyor. Ürettiğimiz marulun yüzde 80'ini İstanbul'a, kalan yüzde 20'sini de Marmara Bölgesi'ndeki illere gönderiyoruz"

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Söğüt ilçesinde yetiştirilen marulun yaklaşık yüzde 80'i İstanbul'da tüketiliyor.

Söğüt'ün, Sakarya Vadisi'ndeki Çaltı, Geçitli ve Yakacık köylerinde kurulu binlerce dönüm serada, kış mesaisi bütün hızıyla sürüyor.

Marul ve taze soğan hasadı yapan üreticiler, ürünlerini İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ndeki market ve pazar tezgahlarına sevk ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün verilerine göre, yılda yaklaşık 4 bin 200 dekar alanda marul ekimi yapılıyor. Yılda ortalama üretilen 42 milyon kök marulun 34 milyon kökü İstanbul'a gönderiliyor.

Yakacık köyü muhtarı Hüseyin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Vadisi'nde 5-6 bin dönüm civarında seranın bulunduğunu belirterek, mevsimine göre her türlü sebzeyi yetiştirdiklerini söyledi.

Kış sezonunda çok sayıda kişinin seralarda marul kesiminde ve yüklemede çalıştığını, çevre illerden gelen tarım işçilerine de istihdam sağladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bölgedeki köylümüzün büyük çoğunluğu geçimini seracılıkla sağlıyor. Kış sezonunda en fazla ürettiğimiz ürünlerin başında marul geliyor, daha sonra taze soğan ve roka takip ediyor. Marulun bize maliyeti 20-25 kuruşu buluyor ve bizim bunu en fazla sattığımız 30 veya 40 kuruş arası. Üreticiyle tüketicinin arasında marketler büyük pay sağlıyor, aşırı derecede uçurum var. Markette 3-4 lira arasında ama bizde 30-40 kuruş. Burada en büyük zararı üretici ve tüketici görüyor. Bu uçurumun maliyetini hem üretici hem de tüketici çekiyor."

- Bilecik üretiyor İstanbul tüketiyor

Yıldırım, Marmara Bölgesi'nde kışlık sebze ihtiyacının büyük çoğunluğunun kendileri tarafından tedarik edildiğini belirtti.

Kış sezonunda en çok marul ürettiklerini, bunun da büyük kısmının İstanbul'da tüketildiğini anlatan Yıldırım, "Kış sezonunda en fazla ürettiğimiz ürün marul. Çiftçimiz çok uğraş veriyor. Ürettiğimiz marulun yüzde 80'ini İstanbul'a, kalan yüzde 20'sini de Marmara Bölgesi'ndeki illere gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Üretici Sinan Bozan da kışın marul yazın domates ve salatalık ektiklerini anlattı.