28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

İstiklal Yolu Görsel Sanatlar Yarışması

İstiklal Yolu Görsel Sanatlar Yarışması - Türkiye genelinden 190 sanatçının katıldığı İstiklal Yolu Görsel Sanatlar Yarışması'nda dereceye giren 36 eserin sahibine ödülleri verildiÇANKIRI (AA) - Çankırı'da İstiklal Yolu Görsel Sanatlar Yarışması'nda dereceye giren eser sahiplerine ödülleri verildi.

29.11.2017 - 17:46

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karatekin Üniversitesi ve İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği tarafından düzenlenen ve Kastamonu'nun İnebolu ilçesinden Ankara'ya kadar uzanan İstiklal Yolu'nun tanıtımının amaçlandığı yarışma sona erdi.

Türkiye genelinden resim, seramik, heykel, afiş ve fotoğraf kategorilerinde 190 kişinin başvuru yaptığı yarışmada, 36 eser ödüle layık görüldü, 41 eser ise sergilenmeye hak kazandı. Yarışma sonucunda toplanan eserler 3 Aralık'a kadar Çankırı'da sergilenecek. Sergi daha sonra 4-8 Aralık tarihinde Kastamonu'da ve 12-17 Aralık tarihinde ise Ankara'da vatandaşların beğenisine sunulacak.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Türk milletinin milli mücadeleyi iki orduyla yaptığını belirterek, birinci ordunun eli silah tutan erkeklerden, ikinci ordunun da görünmeyen "karınca ordusu" olduğunu ifade etti.

Ayrancı, "Böylece Türk milleti, vatanın her karış toprağında ailece savaşmıştı. Milli mücadelede lojistik malzemelerin çoğunluğu Karadeniz’den geliyordu. Cephe gerisinde lojistik yollar işgal edilmeyen topraklarda örümcek ağı gibiydi. Fakat bu yollardan İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara hattı, işlevlerinin çeşitliliği ile farklıydı." diye konuştu.

Savaş sonrası milli mücadeleyi anımsatarken, cephe gerisinden de bahsedilmesi gerektiğini vurgulayan Ayrancı, şöyle devam etti:

"İstiklal Yolu ise hak ettiği ilgiyi ve vefayı görmediği gibi giderek tarihin karanlıklarına itilmekte ve unutulmaktadır. Hem tarihi gerçekleriyle hem de fiziki olarak kaybolmaya yüz tutmuştur. 2007 yılında resmen kurulan üniversitemiz, ihmal edilen, unutulan İstiklal Yolu’nun hatırlanmasına, tanıtımına katkıda bulunabilmek ve halkımızda özellikle genç nesilde farkındalık, tarih bilinci oluşturmak ve minnet duygusu tesis etmek temel amacıyla, kuruluşundan beri etkinlikler ve çalışmalar yapmaktadır."

İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam da İstiklal Yolu'nun tanıtılması ve hatırlanması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

İstiklal Yolu hakkındaki materyallerin yok denecek kadar az olduğunu anlatan Çam, "Bu boşluğu bir nebze yeni materyallerle doldurabilmek için 7 yıldır bir resim yarışması yapmak için kaynak arayışı içindeydik. Bu sene başında Kültür ve Turizm Bakanlığı GENÇDES projesi kapsamında proje çağrısı bizim için fırsat oldu. Hazırladığımız proje kabul edildi. Bu projenin kabulü için bizlere büyük destek veren herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

Konuşmaların ardından dereceye giren 36 eserin sahibine ödülleri verildi.