20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"İstikrar üzerine oturmayan hiçbir sistem sağlıklı değildir"

"İstikrar üzerine oturmayan hiçbir sistem sağlıklı değildir" - Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu: - "İstikrar üzerine oturmayan hiçbir sistem sağlıklı değildir.

29.03.2017 - 12:34
Bir sistem istikrar üretiyorsa, o sistem o toplumda yerleşik hale gelmiştir ve toplumun kabulüdür. Eğer istikrar yoksa bir sistem arayışı normaldir" - "Gelişmiş ülkelerin hükümet değişikliğine bir de Türkiye'nin değişikliğine bakın. Sürekli yeniden seçim olacaksa o ülkede kimse yatırım yapmaz. Yatırımın olmadığı yerde ekonomik gelişme de istikrar da olmaz"

ERZURUM (AA) - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, "İstikrar üzerine oturmayan hiçbir sistem sağlıklı değildir. Bir sistem istikrar üretiyorsa, o sistem o toplumda yerleşik hale gelmiştir ve toplumun kabulüdür. Eğer istikrar yoksa bir sistem arayışı normaldir." dedi.

Yavilioğlu, Atatürk Üniversitesi Mavi Salonda üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "Anayasa Değişikliği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üniter yapısının değişeceği yönünde tartışmalar olduğunu bildirdi.

Kendisinin de bu tür sorularla çok sık karşılaştığına değinen Yavilioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz üniter yapımızı koruyoruz ve bunu asla tartışma konusu yapmıyoruz. Üniter yapıda asla değişiklik yok. Bir sistem değişikliği tartışması yaşanırken bunun ihtiyacını da göz önünde bulunduruyoruz. Neden bu sisteme geçildiğine dair gerekçelerimizi anlatıyoruz. İster ekonomik, ister siyasal, ister sosyal açıdan gerekli olan tek şey o ülkedeki istikrardır. İstikrar üzerine oturmayan hiçbir sistem sağlıklı değildir. Bir sistem istikrar üretiyorsa, o sistem o toplumda yerleşik hale gelmiştir ve toplumun kabulüdür. Eğer istikrar yoksa bir sistem arayışı normaldir."

- "Hükümet ömrünün kısa olduğu yerlerde yatırım yapmak çok güç"

Yavilioğlu, istikrarsızlık nedeniyle sistem arayışına giren Avrupa ülkelerinden örnekler vererek, İtalya'nın koalisyonları yasaklayarak istikrarı bulduğuna işaret etti.

İstikrar beklenmeyen ülkelerde ekonomik krizlerin çıktığını vurgulayan Yavilioğlu, "Fransa, İtalya gibi ülkelerin istikrarlı hükümet üretme için çabaları bundan. Biz bu sisteme niye geçtik. Çünkü istikrar yoktu. Hükümet ömürlerinin bu kadar kısa olduğu yerlerde yatırım yapmak ve benzeri her şeyi yapmak çok güçtür. Yani kısa zamanda kanun çıkarıp değişiklik yapmak, personel almak, yatırım yapmak neredeyse imkansız hale gelir." ifadesini kullandı.

Yavilioğlu, yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile elde etmeye çalıştıkları en önemli kazanımın istikrar olduğunu belirterek, 7 Haziran'da AK Parti'nin yüzde 40 oy almasına rağmen hükümetin kurulamadığına dikkati çekti.

- "Arayıp da bulmamız gereken ilk şey istikrar"

7 Haziran ile 1 Kasım arasında ülkenin bir çok sıkıntı yaşadığına değinen Yavilioğlu, "O dönem işten çıkarmalar oldu. Bir çok sıkıntılar yaşandı. Demek ki bizim arayıp da bulmamız gereken ilk şey istikrardır. Gelişmiş ülkelerin hükümet değişikliğine bir de Türkiye'nin değişikliğine bakın. Sürekli yeniden seçim olacaksa o ülkede kimse yatırım yapmaz. Yatırımın olmadığı yerde ekonomik gelişme de istikrar da olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Yavilioğlu, AK Parti gibi güçlü bir partinin olduğu dönemde de hükümet kurmada sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, bu durumun sistemin bozuk ve istikrarsız olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

- "Darbelerle Meclisi ve hükümeti artık zayıflatamayacaklar"

Mevcut sistemin darbe yapmak isteyenlerin işine geldiğini aktaran Yavilioğlu, şöyle devam etti:

"Darbeciler, geçmişte Meclisin en zayıf olduğu zamanlarda darbe girişiminde bulundular. 15 Temmuz'da da bir darbe girişimi yaşadık. Ama orada Meclisi işlevsiz, güçsüz hale getirememişlerdi. Derler ya 'eğer lider taşın arkasına saklanırsa arkasındakiler dağın arkasına saklanır.' Şapkasını 7 kez bırakıp gidenleri bu ülke gördü. Ülkesini askere bırakıp giden liderler vardı. Siz devletin arkasında durdunuz, onun için bu darbe başarılı olmadı. İşte bu darbeler bir daha yaşanmasın diye yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile güçlü ve mutlaka bir hükümet kurulmak suretiyle halkın önüne gelmek istiyoruz. Yani diyoruz ki artık ne hükümeti ne de Meclisi zayıflatamayacaklar."

Yavilioğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkeye neler kazandıracağını ve mevcut sistemin Türkiye'ye neler kaybettirdiğini Avrupa ülkelerinden örnekler vererek sunum şeklinde öğrencilere anlattı.