28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"İyi günde de kötü günde de" birlikte geçen ömür

"İyi günde de kötü günde de" birlikte geçen ömür - Kırklareli'nde, yaşamları boyunca mutluluğa da hüzne de birlikte tanıklık ederek yarım asrı aşkın zamandır mutlu bir evlilik süren çiftler, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde aşklarını tazeliyor KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nde yarım asrı aşkın zamandır mutlu bir evlilik süren çiftler, gençlere örnek oluyor.

14.02.2018 - 11:23

Yaşamları boyunca mutluluğa da hüzne de birlikte tanıklık eden, yaşları 75 ila 86 arasında değişen çiftler, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde aşklarını tazeliyor.

Çiftlerin yarım asrı aşkındır birbirine olan sevgisi ve saygısı çevredekilerden takdir topluyor.

- ''Eşime ilk günkü gibi aşığım''

Kırklareli'nin Kaynarca beldesinde yaşayan 85 yaşındaki Mücevher Çamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Zeki Çamlı ile 68 yıl önce görücü usulü ile tanışarak evlendiklerini söyledi.

Eşi ile komşu olduklarını dile getiren Çamlı, ''Başta yakınlarım bana 'Sana Zeki'yi yapalım' dediler. Ben de 'Aynı sofradan ekmek yedik, istemem' dedim ama sonra gönlüm kaydı. Cenab-ı Allah bize yardım etti. Babaannesi ve halasıyla beni istemeye geldiler. Nişanlandık, daha sonra ben eşime kaçtım. Ailem verdiği halde kaçtım. Ağabeylerimden biri Zeki'yi severdi, diğeri ise karşı çıkardı. Ben eşimi çok seviyordum ve kaçtım. Eşime ilk günkü gibi aşığım.'' diye konuştu.

Evlilikleri boyunca hüznü ve sevinci paylaştıklarını anlatan Çamlı, eşine bugüne kadar hiçbir saygısızlıkta bulunmadığını, kötü söz söylemediğini, aşklarının ilk günkü tazeliğini koruduğunu kaydetti.

Zeki Çamlı da eşi ile severek evlendiğini ve aynı yastıkta bir ömür geçirdiklerini belirtti.

- ''Üçüncü görüşmemiz nikah masasında''

Kırklareli'nde yaşayan 76 yaşındaki Hamide ve 79 yaşındaki Hüseyin Çanlı (79) çifti, 56 yıldır bir yastığı paylaşıyor.

Hamide Çanlı, eşiyle görücü usulüyle evlendiklerini anlatarak, ''Biz birbirimizi hiç görmemiştik. Bana bir gün 'Çeşmeye gel' dediler, ben de gittim. Orada iki kişi bekliyordu. Yanımdaki ninem, karşıya bakmamı isteyerek, 'Bu delikanlı seni istiyor' dedi. Ben 'İstemem' dedim ama bir gün ninem beni bayramlık almaya diye şehre getirdi. Beni parka götürdü ve orada da köyde gördüğüm delikanlı vardı. Ben bir kere afalladım. Bayramlık almaya diye geldik, koca aldım. Üçüncü görüşmemiz nikah masasında oldu.'' ifadelerini kullandı.

Hayatları boyunca varlığı da yokluğu da gördüklerini aktaran Çanlı, tüm zorluklara rağmen bugünlere geldiklerini vurguladı.

Hüseyin Çanlı da evlendikleri günün mutluluğunu halen yaşadığını söyledi.

Hayatta hüznün de mutluluğun da olduğuna işaret eden Çanlı, bugüne kadar eşine hiçbir hediye almadığını ancak bu yıl Sevgililer Gününde bir demet çiçek almayı planladığını sözlerine ekledi.

- ''Hep sevgiyle kaldık''

Bulgaristan'da 1961 yılında evlenen ve 1977 yılında da Türkiye'ye göç eden 75 yaşındaki Mustafa Şen ile eşi Hafize Şen, 57 yıldır birbirlerine olan aşklarını sürdürüyor.

Eşiyle görücü usulü ile dünya evine girdiğini dile getiren Şen, evliliklerinde yarım asrı aştıklarına dikkati çekti.

Eşini çok sevdiğini dile getiren Şen, şöyle konuştu:

''Biz eşimle Bulgaristan'da tanıştık. Daha sonra aşkımızı Türkiye'de sürdürdük. Hep sevgiyle kaldık. Ömrümüz çalışarak geçti. Mutluluğumuz birbirimize olan sevgiyle sürdü. Bizim zamanımızda Sevgililer Günü olmadığı için eşime tabii hiçbir hediye almadım. İnşallah bundan sonra eşime hediye alırım.''

Hafize Şen de eşiyle 57 yıldır bir yastıkta çok mutlu olduklarını söyledi.

- ''Birbirimizi çok sevdik''

Babaeski ilçesinde yaşayan 86 yaşındaki Leman Yalman da eşi Ahmet Yalman ile 64 yıldır evli olduklarını bildirdi.

Eşiyle görücü usulüyle tanıştıklarını ve birbirlerini ilk gördükleri gün aşık olduklarını aktaran Leman Yalman, 64 yılda çok güzel günler geçirdiklerini anlattı.

Tanıştıktan kısa bir süre sonra nişanlandıklarını ve daha sonra da evlendiklerini dile getiren Yalman, ''Eşimle ilk görüştüğümüzde kalp atışlarımız hızlandı. Birbirimizi çok sevdik.'' dedi.

Evlenirken birbirlerine "İyi günde de kötü günde de birlikte olma" sözü verdiklerini belirten Yalman, eşinin elinden bir kez de olsa çiçek almak istediğine söyledi.

Ahmet Yalman ise eşinin kendisinden, kendisinin de eşinden memnun olduğunu ve 64 yıldır mutlu bir evlilik sürdürdüklerini kaydetti.

- ''Gençler birbirlerini daha fazla sevmeli''

Arif- Hüsniye Kansoy çifti, evliliklerinde 60. yılı geride bıraktı.

Hüsniye Kansoy, eşiyle aşklarının herkese örnek olduğunu belirtti.

Gençlerin evlendikten kısa süre sonra ayrıldığını görünce çok üzüldüğünü anlatan Kansoy, gençlere daha sabırlı olma tavsiyesinde bulundu.

Gençlerin de kendileri gibi gayretli olması gerektiğini vurgulayan Kansoy, özellikle kadınların evliliklerini sürdürmeleri için daha çok çaba harcaması gerektiğinin altını çizdi.