20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Japon arkeoloğun 33 yıllık kazı çalışması fotoğraflarla sergilendi

Japon arkeoloğun 33 yıllık kazı çalışması fotoğraflarla sergilendi KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de Yassıhöyük'teki kazıların heyeti başkanı Japon arkeolog Dr.

20.06.2017 - 18:06
Masako Omura, bölgede yürüttüğü 33 yıllık kazı çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflardan oluşan sergi açtı.

Kırşehir'in Karahıdır ve Çayağzı köyleri arasındaki bölgede bulunan Yassıhöyük kazı alanında 33 yıldır çalışan Omura, arkeolojik çalışmalardaki fotoğraflarını valilik binasında sergiliyor.

Serginin açılışını yapan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, fotoğrafları inceleyerek Omura'dan bilgi aldı. Vali Necati Şentürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, açılan sergide Yassıhöyük'te 33 yıldır büyük emeklerle yapılan çalışmaların fotoğraflarının bulunduğunu söyledi.

Kazı çalışmalarının bölgenin tarihine ışık tuttuğunu aktaran Şentürk, şöyle devam etti:

"Anadolu, medeniyetler beşiği, medeniyetlerin kesişme noktasıdır. Bölgede o kadar çok medeniyetler yaşamış, gelip geçmiştir ki her bir medeniyetin kalıntıları var. Kaman Kalehöyük kazılarında 10 bin yıllık medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Orada çok ciddi bir çalışma yürütülmektedir. Kazıların başlangıcında Japon Prens Mikasa da Kaman’a gelerek çalışmanın ciddiyetini ortaya koymuştur. Buradaki çalışmalar ve iki ülke vatandaşları arasındaki ilişkiler Türk-Japon dostluğunu pekiştirmektedir. Hatta geçtiğimiz haftalarda Dr. Sachihiro Omura, Japonya’dan Devlet Nişanı'na layık görülmüştü. Sachihiro Omura ve bayan Masako Omura, iki ülke arasındaki dostluk köprülerini kuran ve genişleten insanlardır. Kendileri büyük bir fedakarlıkla, sabırla, ilim ve bilimin ışığıyla yorucu bir çalışma yapmışlardır. 33 yıldır bölgemizde çalışarak, Kırşehir’e, Kaman’a hizmet ettiler."

Fotoğraf sergisinde Yassıhöyük bölgesinde ve aynı dönemlerde Kalehöyük ve Büklükale’de yürütülen çalışmaların bulunduğunu vurgulayan kazı heyeti başkanı Masako Omura, ekibiyle birlikte yaptıkları çalışmalarda kendilerine destek veren Vali Şentürk ve emeği geçen tüm bürokratlara teşekkür etti.

Kırşehir Valiliği girişindeki sergide, kazı çalışmaları, çıkarılan eserlerin incelenmesi, bakımı ve kontrolleri sırasında çekilen, müzedeki son hallerinin fotoğrafları yer alıyor.