28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Jeotermal cam serada bozkırın çiftçilerine eğitim verilecek

Jeotermal cam serada bozkırın çiftçilerine eğitim verilecek - Kırşehir'in sahip olduğu jeotermal potansiyelin bölgesel kalkınmaya katkı verecek şekilde değerlendirilmesi amacıyla AEÜ yerleşkesine jeotermal cam sera kurulmasını amaçlayan projeye Kalkınma Bakanlığından destek sağlandı KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesinin (AEÜ) jeotermal kullanılarak kuracağı cam serada verilecek eğitimlerle bozkırın çiftçilerinin sera üretimi yapması teşvik edilecek.

29.11.2017 - 12:35

Kırşehir'de, jeotermal kuyudan çıkarılacak termal suyun kullanılacağı organize sera bölgesi kurulması için AEÜ Bağbaşı Yerleşkesi'nde yer ayrıldı. Bölgesel kalkınmaya katkı yapılması amacıyla üniversitenin bu konuda hazırladığı projeye Kalkınma Bakanlığından destek sağlandı.

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla bozkır arazilerin bulunduğu Kırşehir'in sahip olduğu jeotermal potansiyelin bölgesel kalkınmaya katkı verecek şekilde değerlendirilmesini amaçladıklarını belirterek, Yükseköğretim Kurulunun "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" çerçevesinde "jeotermal ve tarım" alanında pilot üniversite seçildiklerini anımsattı.

Pilot üniversite seçildikten sonra hazırladıkları 6 projeyi onay için Kalkınma Bakanlığına sunduklarını ve destek aldıklarını ifade eden Karakaya, bunlardan birinin de Organize Sera Bölgeleri Projesi olduğunu dile getirdi.

Bölge çiftçisine ve girişimcilere Ziraat Fakültesi akademisyenleri aracılığıyla uygulamalı eğitim vermek için Bağbaşı Yerleşkesi'nde belirledikleri 2 bin 800 metrekarelik alana örnek cam sera kuracaklarını anlatan Karakaya, şöyle konuştu:

"Belirlenecek bölgede açılacak kuyudan çıkaracağımız jeotermal suyu bu bölgeye getireceğiz. Burada bizim 2 bin 800 metrekarelik cam seramız olacak. Onun yanında çekirdek ailelerden, işletmelere suyunu belli bir ücretle verdiğimiz, yerini belirlediğimiz, bilimsel desteğini bu cam seradan karşıladığımız bir organize sera bölgesi kurarak Kırşehir'de yeni bir seracılık anlayışının önünü açmak istiyoruz. Jeotermalimiz bu güzergahlarda kurulacak. Cam seranın içinde bahçe bitkileri çeşidi ile meyveciliğin bodur çeşitlerinin denemesini yapacağız. Topraksız tarımın denemelerini yapacağız. Bu denemeleri de yanı başımızda kurulacak seralarda kullanıma açacağız. Halkın gelir düzeyini artırmak için bunda öncülük yapacağız. Çiftçilerimizle buluşacağız, ilçelerimizi ziyaret edeceğiz, sıcak suyun kullanıma döneceği her yerde üniversitemiz olacak."