19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kadın hattat evinde yeni sanatçılar yetiştiriyor

Kadın hattat evinde yeni sanatçılar yetiştiriyor - Sağ elindeki engeli nedeniyle sol eliyle hat yazmayı öğrenen ve Kur'an-ı Kerim'i 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan Samiye Aksan, evinde kadın kursiyerlere eğitim veriyor - Aksan: "Faydalı olabiliyorsam, bir şeyler öğretebiliyorsam benden mutlusu yok.

16.02.2018 - 11:35
'Allah razı olsun' deseler dahi benim için çok önemli." - "Biz zaten öğrendiklerimizi mezara götürecek değiliz. Öğrendiklerimizi aktarmamız bir nevi zekatımızdır"

YALOVA (AA) - YUNUS OZAN SÖYLER - Sağ elinden engeli bulunduğu için sol eliyle hat yazmayı öğrenen ve Kur'an-ı Kerim'i 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan Türkiye'nin önemli kadın hattatlarından Samiye Aksan, evinde 30 kursiyere hat sanatını öğretiyor.

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde oturan 63 yaşındaki Aksan, Çınarcık Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan hat kursu kapsamında evinin kapılarını kursiyerlere açtı.

Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi ile tanıştıktan sonra Halk Eğitim Merkezi ile kurs çalışmalarına başladıklarını belirten Aksan, "30 kadın öğrencimiz var. Bir kısmı misafir öğrenci. 13-60 yaş arasında öğrencilerimiz bulunuyor. Her yaşa hitap ediyoruz. Ben çok mutluyum, benim kapım her zaman açık. Faydalı olabiliyorsam, bir şeyler öğretebiliyorsam, benden mutlusu yok. 'Allah razı olsun' deseler dahi benim için çok önemli." dedi.

Öğrendiklerini aktarmanın önemine değinen Aksan, "Biz zaten öğrendiklerimizi mezara götürecek değiliz. Öğrendiklerimizi aktarmamız bir nevi zekatımızdır. Öğretmek durumundayız, öğretmek zorundayız. Hat sanatının bir nevi terbiyesidir bu. Hat sanatı yaparken zaten insan, ruhen de kendini geliştiriyor. hat sanatıyla birlikte tasavvuf terbiyesi de alıyorsunuz. Bir çok yönde insanları motive ediyor ve gerçekten terbiye ediyor." diye konuştu.

Aksan, 40 yaşında İstanbul'da hat kursuna başladığını, burada hattat Davut Bektaş ile tanıştığını anlatarak, şunları söyledi:

"Bektaş'tan ders almak benim için büyük bir şans oldu. Hat öğrenmeye bir hedefle başladım ve başardım. Çocuk yaşta geçirdiğim kaza nedeniyle sağ elimden engelli olduğum için hat sanatını sol elimle öğrendim. Kur'an-ı Kerim ve bir Amme Cüzü yazdım. Dünyanın her yerinde bir sürü yazım var. Yazdığım Kur'an-ı Kerim de aynı şekilde dünyanın her tarafına gitti. Hiçbir kar amacı gütmeden, ticari bir şey düşünmeden Allah rızası için yazdım. Sponsorumdan da Allah razı olsun onlardan. Onlar da Allah rızası için dağıtımını sağladılar. 2 bin adet basıldı ve dağıtıldı. Kur'an-ı Kerim'i yazmak çok önemli. Ben bu işe aşk ettim. Kur'an-ı Kerim'i yazmak için Rabbime gönülden dua ettim. Yazarken yemek yemeyi, uyumayı unutuyordum. Rabbim bana nasip etti, 9 ay gibi kısa bir sürede yazdım ve bitirdim."

2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ödül almanın mutluluğunu da aktaran Aksan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden bir ödül almak, beni çok mutlu etti, onur duydum, gurur duydum. Anlatılamaz, bu duygu bambaşka bir şey." dedi.


- Kursiyer Coşgun: "Samiye hocamın burada bulunması bizim için büyük şans"


Hat kursuna kızı Merve Coşgun ile geldiğini belirten Nergiz Coşgun, hattat Samiye Aksan'ın Çınarcık'ta bulunmasının kendileri için büyük şans olduğunu söyledi.

Bir kadının Kur'an-ı Kerim'in yazımını hat sanatıyla tamamlamış olmasının önemine işaret eden Coşgun, "Yıllardır hat sanatına olan bir ilgim vardı. Hocamla da tanışınca çok heyecanlandım ve bir an önce hat çalışmaya karar verdim." diye konuştu.

Kursiyerlerden Fatma Akyol da hat sanatını öğrenerek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini kaydetti.

Akyol, gündüz çalıştığını, boş zamanlarında kursa geldiğini belirterek, "Severek geldiğim bir yer. Kültürümüzü yansıtmak zorundayız. Samiye hocamız, bizim için bir değerdir. Bu değeri de iyi değerlendirmek gerekiyor. Çünkü bu bir kültür ve kültürümüzü bizler yaşatabilir ve gelecek nesillere aktarabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.