29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma" konferansı

"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma" konferansı - NEVÜ Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.

24.11.2017 - 13:51
Dr. Kahraman: - "Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'deki veriler artık sayaca bağlanmış gibi. Her gün işlenen yeni bir kadın cinayeti ile yorulmayan bir ülke"

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Doç. Dr. Leyla Kahraman, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'deki verilerin artık sayaca bağlanmış gibi olduğunu belirterek kadına şiddetin sıradanlaşmaya başladığına dikkati çekti.

NEVÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" konulu konferansta, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyeleri dinleti sundu.

NÜKÇAM Müdürü Doç. Dr. Leyla Kahraman, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, kadına uygulanan şiddetin sıradanlaşmaya başladığını, sorunun çözümü için derhal adım atılması gerektiğini vurguladı.

Her yeni güne kadına karşı yeni bir şiddet haberiyle uyanıldığını dile getiren Kahraman, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından 1948 yılında hazırlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre kadın erkek her bireyin özgürce yaşamaya hakkı olduğunu ifade etti.

Kahraman, Birleşmiş Milletler'in 69 yıl önce İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde bütün insanların özgür olduğunu, hiç kimseye işkence yapılamayacağını, onur kırıcı davranışta bulunamayacağını ilan ettiğini anımsatarak şöyle konuştu:

"Fakat bu ilkeler hayata kadın için bu şekilde yansımamıştır. Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'deki veriler artık sayaca bağlanmış gibi. Her gün işlenen yeni bir kadın cinayeti ile yorulmayan bir ülke. Birbirini tekrar eden gerekçelerle kadınlar, yakınlarından işkence görmeye devam etmekte. Şiddet bizi can evimizden vurmaya devam ediyor. Gördüklerimiz, kadınlara ve kız çocuklarına hayat hakkı tanımayan şiddetin ne ilk ne de son kurbanları."

NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin ise kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın temel sorunlarından birisi haline geldiğine dikkati çekti.

Sorunun sona ermesi için şiddete karşı bilinç ve farkındalığın geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karipcin, "Bu konuyu toplumsal bir sorun olarak ele alıp, yaptırımlar uygulamak gerekiyor. İlk ve en önemli adım, şiddete karşı bilinç ve farkındalığın geliştirilmesi ve şiddetin engellenmesi olmalı. Her birey bu soruna karşı duyarlı olmalı." diye konuştu.

Konferansa, Nevşehir Vali Vekili Nevzat Sinan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.