17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Kalaycılıkla geçen bir ömür

Kalaycılıkla geçen bir ömür - Adıyaman'da 9 yaşında başladığı kalaycılığı 68 yıldır sürdüren Mehmet Baştemur, kaybolmaya yüz tutan mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor - Baştemur: - "Biz de yaşlanıyoruz.

13.10.2017 - 11:40
Son zamanlarda her ne kadar bakıra ilgi artsa da artık mesleğin son günlerini yaşıyoruz" - "Bu mesleğin devam etmesini ve çırak yetişmesini çok isterim. Elimiz simsiyah olup, yanıklar oluşuyor. Çocuk gelip beni bu şekilde görünce 'Ben bu işi yapamam' diyor"

ADIYAMAN (AA) - KEMAL KARAGÖZ - Adıyaman'da yaşayan 77 yaşındaki kalaycı Mehmet Baştemur, küçük yaşlarda başladığı mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.

Mesleğe 9 yaşında başlayan Baştemur, Oturakçı Pazarı'ndaki 15 metrekarelik iş yerinde mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Baştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalaycılık mesleğinin çelik, alüminyum, emaye ve teflon mutfak eşyalarının kullanımının artmasıyla tükenme noktasına geldiğini söyledi.

Mesleğini uzun yıllar severek sürdürdüğünü anlatan Baştemur, şöyle konuştu:

"Kalaycılık çok zor bir meslektir. Özellikle yaz günlerinde ateşin önünde çalışmak zorunda kalıyorum. Meslek zor olmasından dolayı da çırak yetişmiyor. Ben hem usta hem kalfa hem de çırağım. Tek başıma 15 metrekare alanda çalışıyorum. 15 yıl çıraklık yaptım. Askere gidip geldikten sonra da kendi iş yerimi açtım. Burada uzun yıllardır mesleğimi devam ettiriyorum. Teknolojinin ilerlemesiyle alüminyum, çelik gibi ürünler çıkınca mesleğe rağbet azaldı. Biz de yaşlanıyoruz. Son zamanlarda her ne kadar bakıra ilgi artsa da artık mesleğin son günlerini yaşıyoruz."

- "Sevmesem 68 yıldır bu mesleği yapmazdım"

Baştemur, 3 çocuğunun olduğunu ve hepsini evlendirdiğini dile getirerek, "Çocuklarımı mesleğimden kazandığım parayla evlendirdim. Burada ekmek paramı çıkartıyorum. Mesleğimi çok seviyorum. Sevmesem 68 yıldır bu mesleği yapmazdım. Bu mesleğin devam etmesini ve çırak yetişmesini çok isterim. Elimiz simsiyah olup, yanıklar oluşuyor. Çocuk gelip beni bu şekilde görünce 'Ben bu işi yapamam' diyor." ifadelerini kullandı.