25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kalkınma Bakanı Elvan Aksaray'da:

Kalkınma Bakanı Elvan Aksaray'da: - "Önemli miktarda kamu yatırımı gerçekleştireceğiz ama özel kesimden de beklentimiz var.

3.03.2017 - 23:27
Aşağı yukarı 5-6 aylık dönemde özel sektör yatırımları bir anlamda bekleme aşamasında. Artık özel kesimin de harekete geçmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın Milli İstihdam Projesi çerçevesinde özellikle istihdamın arttırılmasına yönelik her bir iş adamımızın da çaba sarf etmesini bekliyoruz" - "Birileri ekonomide kara bir tablo çizmenin peşinde" - "Şartları tutan her bir kardeşimize KOSGEB kredilerinden istisnasız destek vereceğiz"

AKSARAY (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Önemli miktarda kamu yatırımı gerçekleştireceğiz ama özel kesimden de beklentimiz var. Aşağı yukarı 5-6 aylık dönemde özel sektör yatırımları bir anlamda bekleme aşamasında. Artık özel kesimin de harekete geçmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın Milli İstihdam Projesi çerçevesinde özellikle istihdamın arttırılmasına yönelik her bir iş adamımızın da çaba sarf etmesini bekliyoruz" dedi.

Aksaray'a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bir otelde düzenlenen toplantıda, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Elvan, yaptığı konuşmada, Türkiye'de toplumsal ve ekonomik istikrarın siyasal istikrarla doğrudan orantılı olduğunu söyledi.

Siyasi istikrarın olmadığı bir ortamda ekonomik istikrardan bahsetmenin mümkün olamayacağını aktaran Elvan, sistem tıkanıklığının önüne geçmek, hedeflere ulaşmak ve yürütmede çift başlılığı ortadan kaldırmak için cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekli olduğunu belirtti.

Elvan, birilerinin ekonomide kara bir tablo çizmenin peşinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Daha önce yurt dışı ve yurt içi kaynaklı bazı algı operasyonları gördük. Görmeye de devam ediyoruz. Allah'a çok şükür AK Parti hükümetleriyle ekonomimiz sağlam temeller üzerine oturmaktadır. 2016 yılında yaşanan hain darbe girişimine, terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya ve zorlaşan likidite koşullarına rağmen 9 ayda yüzde 2,2 büyüyen Türkiye ekonomisi, bundan sonraki süreçte de büyüme eğilimini sürdürecektir."

- "Türkiye ekonomisi son derece zor durumdaymış gibi bir tablo ortaya konulmaya çalışıldı"

Son birkaç aylık süreçte ekonomide bir durgunluk yaşandığını, bunun arkasında birçok nedenin olduğunu anlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Bu süreçte dövizde bir sıçrama meydana geldi. Şunu çok açıklıkla ifade etmek istiyorum. Hem yurt içinde hem de yurt dışında olmak üzere Türkiye aleyhine, Türkiye ekonomisi aleyhine çok yoğun bir kampanya başlatıldı. Sanki Türkiye ekonomisi kırılgan bir yapıdaymış gibi, Türkiye ekonomisi son derece zor durumdaymış gibi bir tablo ortaya konulmaya çalışıldı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları, bazı dergilerin Türkiye aleyhine yaptığı yayınların elbette iç dünyamız üzerinde de bazı olumsuz tesirleri oldu. Yabancı sermaye girişinde de olumsuz bazı tesirleri oldu. Ama Türkiye bunu kısa sürede atlattı. Özellikle şubat ayının ortalarından itibaren yavaş yavaş bir canlanma başladı. İnşallah önümüzdeki dönem çok daha iyi olacağız."

- "2017 yılında kamu yatırımlarımız yüzde 9 oranında arttırıldı"

Elvan, hükümet olarak 2017 yılını yatırım yılı olarak ilan ettiklerini ve bu kapsamda hem özel sektör hem de kamu sektöründe yatırımların arttırılması için çalışmalar yapıldığını ifade ederek, "2017 yılında bir taraftan kamu yatırımları diğer taraftan da özel kesim yatırımlarının gerçekleşmesini bekliyoruz. 2017 yılında kamu yatırımlarımız yüzde 9 oranında arttırıldı. Önemli miktarda kamu yatırımı gerçekleştireceğiz ama özel kesimden de beklentimiz var. Aşağı yukarı 5-6 aylık dönemde özel sektör yatırımları bir anlamda bekleme aşamasında. Artık özel kesimin de harekete geçmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın Milli İstihdam Projesi çerçevesinde özellikle istihdamın arttırılmasına yönelik her bir iş adamımızın da çaba sarf etmesini bekliyoruz." diye konuştu.

- "Şartları tutan her bir kardeşimize KOSGEB kredilerinden istisnasız destek vereceğiz"

Devlet olarak sonuna kadar sanayici, yatırımcı ve iş adamlarının yanında olduklarını vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

"Biz hükümet olarak hiçbir zaman sizi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Son birkaç ayda sizleri ve piyasayı rahatlatmak için birçok düzenleme yaptık. Ocak, şubat, mart ayındaki prim borçlarınızın yıl sonuna ertelenmesini sağladık. Yine KOSGEB kaynaklı bir kredi mekanizmasını 50 bin liraya kadar kredi desteği mekanizmasını devreye soktuk. Birçok arkadaşımız, 'biz başvurduk ama alamadık' diyeceklerdir. 2016 yılında başvuru yapan kardeşlerimizden çok az sayıda olan kardeşimiz bu destekten yararlandı. Ama başvuruları yeniden açtık. Sizin başvurularınız teker teker değerlendirilecek, şartları tutan her bir kardeşimize KOSGEB kredilerinden istisnasız destek vereceğiz. Bu konuda en ufak düşünceniz olmasın. Kimin şartı tutuyorsa ona bu krediyi vereceğiz."

Programa, AK Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti Aksaray milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı da katıldı.