19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kars'ta, darbe girişimine karışan askerlerin davası

Kars'ta, darbe girişimine karışan askerlerin davası - FETÖ'nün darbe girişimine karıştıkları iddia edilen eski binbaşı Akanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 sanığın yargılanmasına devam edildi - Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan uzman çavuş İvecan'ı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye ettiKARS (AA) - Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları öne sürülen eski binbaşı Serkan Akanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 sanığın yargılanmasına devam edildi.

17.07.2017 - 18:33

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, FETÖ'nün darbe girişimi döneminde 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı 2. Mekanize Piyade Taburu'nda görevli olan tutuklu sanıklar eski binbaşı Serkan Akanoğlu, yüzbaşı Sinan Karademir, astsubay Seçkin Çakmakçı, uzman çavuşlar Atilla Civelek ve Refik İvecan ile tutuksuz yargılanan 19 askeri personel katıldı.

Duruşmada, bazı sanıkların savunmalarının ardından Kars'taki FETÖ ana davasında müebbet hapis cezası alan eski 2. Mekanize Piyade Tabur Komutanı Vekili Muslih İpekliler, tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla salona bağlanarak "tanık" olarak dinlendi.

Daha sonra savunma yapan sanık avukatları, müvekkillerinin FETÖ ile bağlantılarının olmadığını, asker olmaları nedeniyle kendilerine gelen emirleri uyguladıklarını ileri sürerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Uzman Çavuş Refik İvecan'ı yurt dışına çıkış yasağı koyarak adli kontrol şartıyla tahliye etti.

Heyet, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, tutuksuz yargılananların da adli kontrol şartlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Güvenlik güçleri, duruşma sebebiyle Kars Adliyesi çevresinde ve duruşmanın yapıldığı salonda güvenlik önlemi aldı.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz 2016'da 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı 2. Mekanize Piyade Taburu'nda görevli tutuklu sanıklar Binbaşı Serkan Akanoğlu, 3 yüzbaşı, bir üsteğmen ve asteğmen, 2 astsubay ve 16 uzman çavuştan oluşan 4'ü tutuklu 24 eski askeri personel "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, isnat edilen suçları işledikleri kanaatine varıldığı belirtilen sanıkların, "Anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olma" suçlarından da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor.