19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kars'taki FETÖ/PDY davası

Kars'taki FETÖ/PDY davası - FETÖ/PDY'nin darbe girişimine karıştıkları öne sürülen dönemin 14.

8.02.2018 - 18:07
Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 2. Tank Taburunda görevli 36 askeri personelin yargılanmasına devam edildi - Sanıklardan eski asteğmen Kömür: - "Nihat Uçan korktunuz da mı döndünüz, mühimmatı alarak geri döneceksiniz' dedi. Ben burada şoka girdim, fazla uzaklaşmadan dışarıda bekledim Nihat Uçan'ın tehditleri yüzünden içeri giremedim"

KARS (AA) - Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları öne sürülen dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 2. Tank Taburunda görevli 36 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu yargılanan eski astsubaylar Kenan Gençer, Hüseyin Özyürek, Emrah Etli'nin yanı sıra tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmaya, eski üsteğmenler Erkan İnan, Gürhan Aras, Hacı Ali Altun, Hamza Yıldırımer, eski asteğmen Hüseyin Oytun Kömür, eski astsubaylar Musa Kıvanç, eski uzman çavuşlar Mehmet Salıbaş, Kadir Aker, Tuncay Koçer, Ahmet Bozgaç, Gökhan Ökmen, Serhat Kabaklı, Halil İbrahim Aydıner, Ferhat Parlak, Davut Özkaraca, Oğuzhan Kebeli, Yakup Dönder, Onur Sır, eski uzman onbaşılar bağlı bulundukları Ağrı, Rize, Ardahan, Van, Menemen ve Trabzon'daki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski uzman çavuş Tuncay Koçer, ifadesinde FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını savunarak, "Kandırılarak birlikten dışarı çıkartıldık, kaçınılmaz bir hataya düşerek kendimizi olayların içinde bulduk. Araçları lojmanların yanına çekerek beklemeye başladık. Terör saldırısı adı altında böyle bir kaosa sürüklendik. Hiçbir olaya karışmadan, halkla münakaşaya girmeden kışlaya geri döndüm." ifadesini kullandı.

Sanıklardan eski asteğmen Hüseyin Oytun Kömür, örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer alan ve başka bir davada "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan eski 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan'ın birliğe geri dönen tankları geri çevirdiğini beyan etti.

Nihat Uçan'ın birliğe dönen askerleri içeriye almadığını ifade eden Kömür, "Nihat Uçan korktunuz da mı döndünüz, mühimmatı alarak geri döneceksiniz' dedi. Ben burada şoka girdim, fazla uzaklaşmadan dışarıda bekledim, Nihat Uçan'ın tehditleri yüzünden içeri giremedim, darbeyle bir alakam yok." dedi.

Duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 2. Tank Taburundan 21'i tutuklu 36 askeri personel "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışı, örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanması ile darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarılan iddianamede, olay günü kentte yaşananlar ele alınıyor.

İddianamede, karıştıkları suçlar da anlatılan sanıkların, "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ile "terör örgütü üyesi olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Ayrıca uzman çavuş Ferhat Parlak'ın "kamu malına zarar verme" suçundan 4 aydan 3 yıla, uzman çavuş Gökhan Ökmen'in de "korku, panik yaratacak şekilde ateş etme" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.