29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Kekik kokulu tarlalar çiftçinin umudu oldu

Kekik kokulu tarlalar çiftçinin umudu oldu - Uşak'ın Eşme ilçesinde tıbbi aromatik bitki üretimini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 4 yıl önce 10 dekar arazide başlatılan organik kekik üretiminde 2 bin 400 dekara ulaşıldı - Çiftçinin, düşük maliyeti ve yüksek getirisi nedeniyle tercih ettiği kekiğin tamamı Avrupa'ya ihraç ediliyor - Eşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ertan Keleş: - "Son dönemde kuru tarım yapılan alanlarda kekik üretimi yaygınlaşıyor.

4.07.2018 - 11:04
Dekar başına ortalama 130 kilogram kekik üretiliyor ve tamamı Avrupa'ya ihraç ediliyor"

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Uşak'ın Eşme ilçesinde, sağladığı yüksek getiri nedeniyle ekim alanı kısa sürede 2 bin 400 dekara ulaşan ve tamamı Avrupa'ya ihraç edilen kekik, çiftçinin umudu haline geldi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün girişimiyle, tıbbi aromatik bitki üretimini artırmak amacıyla 4 yıl önce Karaahmetli köyünde 10 dekarlık alanda deneme amaçlı kekik üretimine başlandı.

Özellikle kurak bölgelerde tarım yapan çiftçilere tek tek ulaşarak kekikle ilgili bilgi veren ziraat mühendisleri, üreticileri bu ürüne yönlendirdi.

Kekik üretimi, düşük maliyet ve yüksek getiri nedeniyle kısa sürede yaygınlaştı. Bu süreçte üretim yapılan alan da 10 dekardan 2 bin 400 dekara çıktı.

- Kilogram fiyatı 7-8 lira

Eşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ertan Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kekikteki düşük maliyetin çiftçiyi cezbettiğini söyledi.

İlçede tahıl ve tütün üretiminin yaygın olduğunu belirten Keleş, "Tütünün getirisi yüksek ancak işçi maliyetleri ağır. Son dönemde kuru tarım yapılan alanlarda kekik üretimi yaygınlaşıyor. Çiftçilerimiz kekiğe yönelmeye başladı. Dekar başına ortalama 130 kilogram kekik üretiliyor. Bu kekiklerin tamamı Avrupa'ya ihraç ediliyor. Kilogramı da 7-8 lira civarında. Önümüzdeki dönemde bölgemizdeki kekik üretiminin 10 bin dekara ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Kekiğin kozmetik ve gıda sanayinde kullanıldığını ifade eden Keleş, ilçede üretilen kekiğin çok kaliteli olduğunu bu yüzden pazar sorunu bulunmadığını dile getirdi.

- 13 yıl ürün veriyor

Karaahmetli köyünde çiftçilik yapan Durmuş Girgin de bu yıl 120 dekar arazide üretim yaptığını ifade etti.

Kekik fidesinin dikiminden bir yıl sonra ürün verdiğini anlatan Girgin, "İkinci yılda tam verime ulaşıyor. Kekik fidanı 13 yıl ürün veriyor, işçiliği çok kolay ve getirisi yüksek. Organik kekik üretiyoruz ve sadece tarladaki yabani otları çapalıyoruz. Haziran-temmuz aylarında hasadını yapıyoruz. Tarladan kaldırdığımız kekiği kurutup satıyoruz. Oldukça karlı bir iş, bu yüzden buna yöneldim." dedi.

Girgin, çevre köylerde de her geçen yıl kekik üretiminin arttığını belirtti.

Karaahmetli Muhtarı Mustafa Karalar da kekik üretimine bu yıl başladığını belirterek, "Artık tarlada çalışacak işçi bulmak çok zor, bu yüzden kekik bizim için avantajlı. Dikimini yapıyorsunuz sonra işçilik yok denecek kadar az." diye konuştu.