29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Kestane dalı kanseri"ne karşı biyolojik mücadele

"Kestane dalı kanseri"ne karşı biyolojik mücadele - Artvin'de Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince, kestane dalı kanserine karşı yürütülen biyolojik mücadele kapsamında, 2015 yılından itibaren bin 100 hektarlık alanda çalışma yapıldı - Artvin Orman Bölge Müdürü Gurbetoğlu: - "Bugüne kadarki çalışmalarımızda ciddi oranda bir başarı elde ettik.

22.07.2017 - 12:52
Bu başarılı sonuçları almaya bundan sonra da devam edeceğiz ve ormanlarımızdaki doğal dengeyi koruyacağız"

ARTVİN (AA) - Artvin'de "kestane dal kanseri" ile biyolojik mücadele kapsamında, 2015 yılından itibaren bin 100 hektarlık alanda çalışma yapıldı.

Yapılan çalışmalar kapsamında, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarlarda üretilen "hypovirülent virüsü" ile 2015-2016 yılları arasında 550 hektar alandaki kestane ağaçları tedavi edilirken, 2017 yılında da 550 hektarlık alanda kestane dal kanseri ile mücadele çalışmaları devam ediyor.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane dal kanseriyle en iyi mücadele yönetimin doğaya hiçbir zarar vermeyen biyolojik mücadele olduğunu söyledi.

Kestane dal kanserinin 20 ila 25 yıldır kestane ormanlarına zarar verdiğini dile getiren Gurbetoğlu, kestane ölümlerinin eski yıllara oranla azaldığını söyledi..

Gurbetoğlu, bölge müdürlükleri dahilinde 2015 ve 2016 yıllarında 550 hektar alanda biyolojik mücadele çalışması gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "2017 yılında da kestane ormanlarında yaygın olarak görülen kestane dal kanseri ile mücadele amaçlı 550 hektar sahada biyolojik mücadele yapılarak, hastalıklı ağaçlara hypovirülent virüsü verilecek. Bu amaçla 4 proje hazırlanmış olup Borçka, Arhavi ve Artvin Orman İşletme Müdürlükleri sınırları dahilindeki ağaçlara, laboratuvar aşamasında üretilen hypovirülent virüsü verilecektir." diye konuştu.

Konuyla ilgili bir eğitim semineri de düzenlediklerini belirten Gurbetoğlu, "Kestane dal kanseri konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadarki çalışmalarımızda ciddi oranda bir başarı elde ettik. Bu başarılı sonuçları almaya bundan sonra da devam edeceğiz ve ormanlarımızdaki doğal dengeyi koruyacağız." dedi.

- Yurt dışından heyetler geliyor

Gurbetoğlu, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün orman zararlılarına karşı artık çok tecrübeli olduğunu vurgulayarak, Yurt dışından Honduras, Meksika, Ukrayna, Kırgızistan, Azerbaycan’dan heyetlerin gelip tecrübe birikimlerinden yararlandığını söyledi.

Ormanları koruma çalışmalarının sadece orman vatandaş ilişkisinden ibaret olmadığını da işaret eden Gurbetoğlu, şöyle devam etti:

"1966 yılında Gürcistan'dan Artvin'e giriş yapan dev kabuk böceği 700 bin metreküp ladin ağacına zarar vermiş, bununla ilgili başlatılan mücadelede 3 milyon 555 bin yırtıcı üretilerek ormana bırakılmıştır. Bir biyolojik mücadele sonrası ormanda doğal denge sağlanmıştır. Yine 1980’li yıllarda ülkemize Gürcistan’dan giriş yapan 8 dişli kabuk böceği, Karadeniz ormanlarında 1 milyon metreküplük bir zarara sebebiyet vermiştir. Buna karşı da kimyasal, biyoteknik, mekanik mücadele verilmiş ve en sonunda 1998 ila 2016 tarihleri arasında verilen biyolojik mücadeleyle başarılı elde edilmiş ve doğal denge sağlanmıştır."