20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"Kiraz"ın turşusunu da yapıyorlar

"Kiraz"ın turşusunu da yapıyorlar - Yaz meyveleri denince ilk akla gelen ve severek tüketilen kiraz, özellikle Ordu ve Giresun mutfağında yemeklerde kullanılmak üzere tuzlanarak bidonlarda muhafaza ediliyor - Ordulu 43 yıllık turşucu Öztürk: - "Bu sezon bolca kiraz oldu.

23.06.2017 - 11:54
Bu nedenle de 3 ton turşu kurdum. 2 sene yetecek kadar turşumuzu kurmuş olduk"

ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Yazın sevilen meyvelerinden kiraz, Karadeniz mutfağında turşu olarak da tercih ediliyor.

Yazın gelmesiyle tezgahları süsleyen kiraz, özellikle Giresun ve Ordu halkınca farklı tüketim şekliyle dikkati çekiyor.

Kirazı tuzlayarak bidonlarda muhafaza eden yöre halkı, yaklaşık 2 yıl bozulmadan saklanabilen kiraz turşusunu kavurarak öğünlerde yemek olarak tüketiyor.

Perşembe ilçesinde yumurtadan armuda farklı ürünlerin kullanıldığı 150 turşu çeşidiyle bilinen 43 yıllık işletme, kirazı bidonlarda stoklamaya başladı.

Bölgede "Vonalı Celal" olarak bilinen işletme sahibi Celal Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz bolluğunun bölge insanını sevindirdiğini söyledi.

Büyüklerinden gördükleri yemek kültürünü günümüze taşıdıklarını anlatan Öztürk, faydaları bilinen kirazın turşusunu kurduklarını, çekirdeği çıkarılıp kavrulduğunda yemek olarak her öğün tüketilebildiğini ifade etti.

Öztürk, kiraz turşusunun, ne tatlı ne tuzlu ne de ekşi tatta olduğunu dile getirerek, garnitür olarak da sofralarda ağızları lezzetlendirdiğini belirtti.

- "Bu turşuyu gören şaşkınlığını gizleyemiyor"

Müşterilerinin, "kirazın turşusu olur mu?" diye tepki verdiğini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"Ben de 'yumurtanın oluyor da kirazın niye olmasın' dedim. Yıllardır yumurtadan da turşu yapıyoruz ancak bunu 15 günde tüketmek şartı var. Kiraz turşusunun raf ömrü ise iki sene. Kiraz turşusunu bidondan alırken dikkatli olmak gerekiyor. Kuru elle kirazı alırsan elden bakteri geçer ve üzeri beyazlanır. Elini yıka, temiz elle al, bidonun boşalan bölümüne içme suyu koy. Kapağını kapattıktan sonra bir alt üst çevirmeli. 2 sene dursun. Ne erir ne kurur ne de çürür. Bu turşuda özellikle içme suyu, tuz ve kiraz kullanılıyor."

Bu sezon bolca kiraz olduğunu ifade eden Öztürk, bu nedenle de 3 ton turşu kurduğunu, 2 sene yetecek kadar turşu stok ettiğini bildirdi.

Öztürk, 5 kilogramlık kiraz turşusunun 40 liraya satıldığını da sözlerine ekledi.

İşletmede görevli aşçı Mustafa Gündüz ise mevsimine göre turşu hazırladıklarını ve kiraz turşusunun da yörede yaygın olarak tüketildiğini dile getirdi.

Turşunun, meyve tam olgunlaşmadan yapılması halinde daha güzel olacağını vurgulayan Gündüz, "3 gün önce Nevşehir'den misafirlerimiz geldi. Kiraz turşusunu görünce şaşırdılar. Kiraz turşusu kavurması, daha çok Giresun ve Ordu'da biliniyor ve tüketiliyor. Soğanla beraber kavrulan çekirdeği ayıklanmış kiraza sarımsak da koyuluyor." ifadesini kullandı.

Gündüz, kiraz turşusunu canı çekenler ile daha çok gurbetten gelenler ve hediye etmek için alanların olduğunu kaydetti.