28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Kırşehir'de Vermikültür Çalıştayı

Kırşehir'de Vermikültür Çalıştayı - AEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.

18.04.2018 - 12:19
Dr. Kurt: "Vermikültür teknolojilerinin merkezi olmayı hedefliyoruz. Mevzuat açısından tam olarak yeterli bir gelişme olmasa da vermikompost üretimi konusunda ülke genelinde büyük bir ilgi mevcuttur"

KIRŞEHİR (AA) - Solucan gübresinin (vermikompost) tarımda daha etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) öncülüğünde Vermikültür Çalıştayı düzenlendi.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresinin de destek verdiği, AEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya Türkiye'nin birçok üniversitesinden katılan öğretim üyeleri tecrübelerini paylaştı.

AEÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, çalıştayda yaptığı konuşmada, ekolojik tarımın önemli bir basamağının tarımda kimyasal girdilerin azaltılması ve organik gübreleme yöntemlerinin geliştirilmesi olduğunu belirterek, bu anlamda solucan gübresi üretim ve uygulaması ile ilgili daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ahi Evran Üniversitesinin tarım ve jeotermalda YÖK tarafından pilot üniversite seçildiğini hatırlatan Kurt, şöyle konuştu:

"Vermikültür teknolojilerinin merkezi olmayı hedefliyoruz. Mevzuat açısından tam olarak yeterli bir gelişme olmasa da vermikompost üretimi konusunda ülke genelinde büyük bir ilgi mevcuttur. Üniversitemizce ülkemizde ve bölgemizde üreticilerimizin kapasitelerinin artırılması, yeni girişimcilerin bilgi yönünden teşvik edilmesi, kırsal ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ve solucan kültürünün yaygınlaştırılması, üreticilerimizde farkındalık oluşturulması ve bilimsel katkı sağlanması konusunda çalışmalar yapılmaya devam edilecektir. Bölgede KOP ve Ahi Evran Üniversitesinin bireysel olarak ve birlikte yürüttükleri projeler bulunmaktadır. Çalıştayımız vermikültür teknolojisi ve ülkemizdeki genel durumunun ortaya konulması açısından önemli katkılar ortaya koyacaktır."

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya da solucan gübresinin bilimsel bir bakışla doğru tanımlanması, özellikleri ve doğru şekilde yapılmasının önemini vurguladı.

KOP Proje Planlama ve Geliştirme Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar ise organik tarım için vermikompost üretimine önem verdiklerine işaret ederek, Ahi Evran Üniversitesinin hazırladığı proje başta olmak üzere bir çok projeye destek verdiklerini, çalıştayın sunacağı katkılardan da yararlanacaklarını dile getirdi.

AEÜ Dr. Öğr. Üyesi Şüheda Hepşen Türkay da Ziraat Fakültesi'nde başlatılan vermikültür çalışmaları hakkında bilgi vererek, öğrenci uygulamaları için bir vermikompostlama tesisi kurulduğunu, üniversite bünyesinde çiftçilere vermikompost eğitimleri verildiklerini kaydetti.

Çalıştaya, Ankara, Ordu, Bozok ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinden öğretim üyeleri, Kırşehir ve Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden uzmanlar, çiftçiler, üretici kooperatiflerinin temsilcileri ve girişimciler katıldı.