20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kızlarının ismini çeşme ve ormanda yaşatıyorlar

Kızlarının ismini çeşme ve ormanda yaşatıyorlar - Burdur'un Karamanlı ilçesine bağlı Dereköy köyünde yaşayan Çoban çifti, 3 yıl önce kanserden ölen kızları Dilek'in ismini yaşatmak için "Dilek çeşmesi" yaptırıp, "Dilek ormanı" oluşturdu - Baba Çoban: "Dilek'imin adını yaşatmak için eşimle birlikte bu fedakarlıkları gösteriyoruz.

21.06.2017 - 13:22
İnşallah bu herkese örnek alacak. Çünkü Türkiye'nin her yerinde kırsal kesimlerde çok boş yer var. Burası bir örnek olacak ve oraları da ağaçlandıracaklar, güzelleştirecekler. Burayı ben yaptırdım ama halkın malı oldu artık"

BURDUR (AA) - MURAT ÇOBAN - Burdur’un Karamanlı ilçesinde yaşayan emekli polis memuru Süleyman Çoban ve eşi Fatma Çoban, kanser nedeniyle vefat eden kızları Dilek'in adını yaşatmak için "Dilek çeşmesi" yaptırıp, "Dilek ormanı" oluşturdu.

Dereköy köyünde oturan Çoban çifti, 36 yaşındaki kızları Dilek Palamutçu'yu yakalandığı kanserden kaybetti. Çoban çifti, kızlarının daha önce eksikliğini dile getirdiği bir dilek ağacının da bulunduğu alana çeşme yaptırdı, fidan dikip tohumlar atarak, küçük bir hatıra ormanı da oluşturdu.

Evlat özlemi çeken anne ve baba, kızlarının ismini yaşatmak için yaptırdıkları çeşmeye ve oluşturdukları ormana "Dilek" adını verdi. Çeşmenin ve ormanın yaşlı bir dilek ağacının yanında olması nedeniyle yöre halkı çeşmeye ve ormana verilen "Dilek" ismini benimsedi. Vatandaşlar "Dilek çeşmesi"nden su içip, "Dilek ormanı"nın ağaçları altında gölgelenip, "Dilek ağacına" bez bağlayarak dilekte bulunuyor.

Süleyman Çoban, kızının sağlığında çeşmenin olduğu alanda tarlada çalışan işçileri görerek, bölgede su olmaması nedeniyle zorluk yaşadıklarını fark ettiğini anlattı.

Kızının vefatıyla söylediği bu sözü hatırladığın ve hazineden izin alarak bölgeye çeşme yapmak istediğini belirten Çoban, "Muhtarımız Cahit Özçoban’a bu konuyu söyledim. Sağ olsunlar onlarda bunu onayladılar ve kızımın ölümünden 3 gün sonra çeşme inşaatına başladık." dedi.

Çeşmenin yapılmasının ardından amaçlarının Dilek'in adına piknik yapılabilecek ormanlık bir alan oluşturmak olduğunu ifade eden baba Çoban, burada oturup yemek yiyip, buz gibi sudan içenlerin kızları için dua etmesini istediklerini söyledi.

Çeşmenin yanında eski bir dilek ağacı olduğunu kaydeden Çoban, "Çeşmenin buraya yapılması, dilek ağacının önemini biraz daha artırmış oldu. Vatandaşlar buraya geliyorlar, dualar ediyorlar, dilekte bulunuyorlar." diye konuştu.

Vefat eden kızının tertemiz, pırlanta gibi bir evlat olduğunu ve onu akıllarından çıkaramadıklarını dile getiren Süleyman Çoban, "Dilek'imin adını yaşatmak için eşimle birlikte bu fedakarlıkları gösteriyoruz. İnşallah bu herkese örnek olacak. Çünkü Türkiye'nin her yerinde kırsal kesimlerde çok boş yer var. Burası bir örnek olacak ve oraları da ağaçlandıracaklar, güzelleştirecekler. Burayı ben yaptırdım ama halkın malı oldu artık. Burada yaklaşık 150'ye yakın ağacımız var." şeklinde konuştu.

- "Dilek ismi burada yaşıyor"

Anne Fatma Çoban ise kızının adına çeşme, orman ve dilek ağacı olmasını istediklerini ifade etti.

Dilek'in isminin ilelebet anılmasını istediklerini dile getiren Çoban, şöyle konuştu:

"Buraya gelen onun suyundan içsin, duasını etsin ve dilek ağacında ismi yaşasın istedik. Allah izin verirse ölünceye kadar bu ağaçlara bakacağım. Dilek sağlığında yeşili, ormanı, yardım etmeyi çok severdi. Düşene destek verir, kolundan tutardı. Bulunmaz bir yıldızdı, doğdu ve battı. Allah seviyormuş. Ama Dilek ismi burada yaşıyor Allah'a şükür."