19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Köprülü Mehmet Paşa Camisi ibadete açıldı

Köprülü Mehmet Paşa Camisi ibadete açıldı - AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: - "Biz aynı mecraya dökülen, insanlığın vicdanına dokunan, ahlaki, insani değerleri ifade eden herkese selam göndeririz.

10.03.2017 - 16:38
Allah'a çok şükür, Müslümanız ama kollarımız bütün evreni kucaklayacak kadar geniş"

AMASYA (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, yeryüzünde çok çeşitli inançlar bulunduğunu belirterek, "Biz aynı mecraya dökülen, insanlığın vicdanına dokunan, ahlaki, insani değerleri ifade eden herkese selam göndeririz. Allah'a çok şükür, Müslümanız ama kollarımız bütün evreni kucaklayacak kadar geniş." dedi.

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde 1660'ta, Osmanlı döneminde yapılan Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanıp yeniden ibadete açılması dolayısıyla tören düzenlendi.

Bostancı, burada yaptığı konuşmada, cem, cuma, cami gibi kelimelerin anlamının "insanları bir araya getirmek olduğunu" söyledi.

Açılışta, pazarda, doğumda, ölümde, çeşitli hallerde bir araya geldiklerini belirten Bostancı, "Başka insanlarla kalpten kalbe bir yol kurabilirseniz, onları kucaklayabilirseniz, o zaman hepimiz insan olabiliriz." ifadesini kullandı.

Restorasyonu yapılan caminin Köprülü Mehmet Paşa döneminden kaldığını anlatan Bostancı, "Köprü birçok anlam çağrıştırır. Köprülerden gidersiniz, köprülerden size gelirler. Camiler de bir köprüdür aslında. Dışarıdan bakarsanız yüce Allah'a ulaşmak için bir köprü. Aslı ise o köprülerden başka insanlara, başka yüreklere ulaşabilmek, bütün dünyayı kucaklayabilmektir." diye konuştu.

Bu tarihi caminin taşlarında geçmiş insanların parmak izlerinin bulunduğuna işaret eden Bostancı, restorasyonunda emeği geçenler ve burada ibadet edenlerin parmak izlerinin de onlara karışacağını dile getirdi.

Harca anlamını katanın insanın teri olduğunu vurgulayan Bostancı, "Terlerini başka insanların terlerine katarak burayı ihya ettiler. Tarihle bugünü kavuşturdular. Buradan da geleceğe göndereceğiz. Bu cami, diğer camiler, başka ibadet yerleri gibi insanların birbirleri için kurduğu köprüler olacak. Yüce Rabb'imiz insanoğluna yolunu göstermiş olacak." dedi.

Yeryüzünde çok çeşitli inançlar bulunduğuna dikkati çeken Bostancı, şunları kaydetti:

"Aslına bakarsanız bunların da sonuçta vardığı yer, eğer insanlığa ve insana ilişkin, anlamlı, yürekten, ahlaki işler yapıyorsak aynı ırmağa dökülürler ama vahşete, zalimliğe, alçaklığa, ihanete gidiyorsa o farklı bir şeydir. Biz aynı mecraya dökülen, insanlığın vicdanına dokunan, ahlaki, insani değerleri ifade eden herkese selam göndeririz. Allah'a çok şükür, Müslümanız ama kollarımız bütün evreni kucaklayacak kadar geniş. Yüce Rabb'imiz dünyayı bu şekilde yarattığına göre hikmetinden sual olunmaz, bu haliyle kabulümüzdür. Kollarımızla hepsini kucaklamasını biliriz. İnsan olmak, renkleriyle bütün dünyayı kucaklayabilmektir aynı zamanda."

Açılışa, Vali Salih Işık, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Kaymakam Vekili Adem Balkanlıoğlu ile vatandaşlar katıldı.