19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kore Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin 60. yılı

Kore Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin 60.

18.07.2017 - 01:08
yılı

- Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı, etkinliklerle kutlanıyor - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kore Büyükelçiliği iş birliğiyle hazırlanan "Anadolu Odise" programı kapsamında, 10 gün boyunca Türkiye'nin çeşitli illerinde tarihi, kültürel ve turizm alanlarını gezecek olan 27 kişilik Koreli heyet, çeşitli temaslarda bulunacak

ÇANAKKALE (AA) - Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılında, iş birliğinin geliştirilmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi amacıyla başlattığı "Anadolu Odise" programı kapsamında, 27 kişiden oluşan Koreli heyet, İstanbul'da düzenlenen yemeğin ardından, Çanakkale'ye gitti.

Türkiye'den kendilerine eşlik edecek gruplarla 10 gün boyunca tarihi, kültürel ve turistik mekanlarını gezmesi ve gezilen illerde çeşitli temaslarda bulunması planlanan heyet, programa Çanakkale'deki gezi ve etkinliklerle devam etti.

Gelibolu'da güne başlayan heyet, Gelibolu Mevlevihanesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra, Çanakkale Vali Yardımcısı ve İlçe Kaymakam Vekili Bekir Sıtkı Dağ ile Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Koreli heyet onuruna yemek verdi. İlçede yaşayan Kore gazilerinin de katıldığı yemekte, Kore Cumhuriyeti Türkiye Askeri Ataşesi Jaesic Park, gazilerle yakından ilgilendi. Heyetteki bazı Koreliler, gazilerin ellerini öperek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Troia Antik Kenti'ni gezen Koreli heyet, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heesoo Lee'den antik kent ve arkeolojik çalışmalar hakkında, bilgi aldı.

Kore Cumhuriyeti heyeti, akşam saatlerinde bir otelde düzenlenen "Truva Yuvarlak Masa Toplantısı"na katıldı. Toplantıda, Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Seul Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jorgil Kim birer konuşma yaptı.

Heyet, akşam yemeğinde de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın konuğu oldu. Aynı otelde verilen ve Kore gazilerinin de yer aldığı yemekte, Vali Tavlı, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho ve Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, katılımcılara hitap etti.

Vali Tavlı, Kore'nin Türkiye için özel bir yeri olduğunu anlatarak, Türkiye ile Kore halkları arasında çok yakın ve derin bir tarihsel bağ bulunduğunu belirtti.

Büyükelçi Cho ise Kore Cumhuriyeti'nin gelişmesinde ve büyümesinde Kore gazilerinin payının unutulmaz olduğunu, en büyük teşekkürü onların hak ettiğini söyledi.

Çanakkale'yi "kale" olarak tanımlayan Cho, heyetteki Koreli gazetecilerden, Çanakkale ruhunu ve orada yaşananları ülkelerinde kaleme almalarını istedi.

Karşılıklı hediye takdiminin yapıldığı programda, Türkiye-Kore ilişkilerinin anlatıldığı videolar da izlendi.