25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

"Küçük yaşta evliliklerin artacağı iddiası külliyen yalan"

"Küçük yaşta evliliklerin artacağı iddiası külliyen yalan" - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zengin: -"Müftülerin nikah kıymasının küçük yaşta evlilikleri artıracağı iddiası külliyen yalan.

23.10.2017 - 11:14
Nikah ister müftüler, ister belediye memuru, ister belediye başkanı tarafından kıyılsın, bütün nikahlar Medeni Kanun'un çizdiği çerçeve içerisinde, onun müsaade ettiği ilkeler esasına dayanarak kıyılacak" - "Nikahın şekli değişmiyor, şekil aynı şekil, içerik aynı içerik. Sadece nikah kıyan görevli sayısında bir artış oluyor. Medeni Kanun'un ilkeleri değişmiyor ki daha genç yaştaki kızlarımız evlensin"

IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin, "Müftülerin nikah kıymasının küçük yaşta evlilikleri artıracağı iddiası külliyen yalan. Nikah ister müftüler, ister belediye memuru, ister belediye başkanı tarafından kıyılsın, bütün nikahlar Medeni Kanun'un çizdiği çerçeve içerisinde, onun müsaade ettiği ilkeler esasına dayanarak kıyılacak." dedi.

Özlem Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine değinerek, gündelik hayatta insanların "iki defa evlenmek" zorunda kaldıklarını, bunlardan birinin "dini nikah" denilen nikah, diğeri de resmi nikah olduğunu belirtti.

Zengin, "Bu süreçten sonra isteyen insanlar kimi tercih ediyorsa aynen devlet memuru statüsüne sahip olan belediye memuru, belediye başkanı gibi bir kamu görevlisi olan müftüler de bir resmi nikah yapabilecekler." diye konuştu.

Böyle olduğu takdirde de artık iki nikah kıyılması yerine bir kişinin nikah kıyacağını anlatan Zengin, "Bir ülkede kanunlar şekillenirken o kanunların doğurduğu, yaşadığı sosyolojiyi asla gözardı etmemek lazım. Bu mesele, göreceksiniz ki insanlarımız tarafından ihtiyaçtı ve kabullenilen bir kanun olarak hayatımızda yer alacak." ifadesini kullandı.

- Küçük yaştaki evliliklerin artacağı iddiası

Zengin, müftülerin nikah kıymasının küçük yaşta evlilikleri artıracağı iddialarının asılsız olduğuna da değinen Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müftülerin nikah kıymasının küçük yaşta evlilikleri artıracağı iddiası külliyen yalan. Nikah ister müftüler ister belediye memuru, ister belediye başkanı tarafından kıyılsın, bütün nikahlar Medeni Kanunun çizdiği çerçeve içerisinde, onun müsaade ettiği ilkeler esasına dayanarak kıyılacak. Nikahın şekli değişmiyor, şekil aynı şekil, içerik aynı içerik. Sadece nikah kıyan görevli sayısında bir artış oluyor. Medeni Kanun'un ilkeleri değişmiyor ki daha genç yaştaki kızlarımız evlensin. Ben de senelerdir bu konularla mücadele etttim. Bu konularda mücadele etmiş insanlar olarak böyle bir şeye müsade etmek, bunun altına imza atmak mümkün olamaz."

Doğu Anadolu bölgesindeki kadınların yaşam standartlarının geçmiş yıllara oranla daha da yükseldiğini belirten Zengin, bölgede birçok değişimin olduğunu ve Buna AK Parti'de kadın siyasetçilerin var olmasının ön ayak olduğunu ifade etti.

Zengin, Türkiye'deki kadınların da değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kadınlar dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de değişiyor. Artık o kadar gelenekselciliğin içerisinde kalmak istemiyor. Iğdır'a geldiğimde her yerde, hayatın içerisinde, dışarıda, işte, siyasette ve pek çok yerde kadını görüyorum ve bu da beni şahsen çok mutlu ediyor. Tabi ki daha fazla olması lazım, bunun da en önemli tarafı çocuklarımızın, genç kızlarımızın eğitim hayatına devam etmeleri, eğer tercih ediyorlarsa iş hayatında olmaları, özgür iradeleriyle kendi tercihlerine uygun olarak evlenebilmeleri, ayrılabilmeleri. Bununla ilgili sosyolojinin desteklenmesi lazım. Gelecek onlarda, bütün planlamalar kadınlar ve gençler üzerine şekil alıyor. Siyasette de gelecek onlarda."