29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Kültürpark'a sit alanı davası

Kültürpark'a sit alanı davası - TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından, Kültürpark içerisindeki eski İZFAŞ binasının Ses Vakfına ait Özel Tınaztepe Üniversitesine tahsis edilmesinin yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle dava açıldı İZMİR (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Kültürpark'ın içindeki eski İZFAŞ binasının İzmir Büyükşehir Belediyesince Ses Vakfına ait Özel Tınaztepe Üniversitesine 3 yıllığına tahsis edilmesi kararına karşı dava açtı.

22.10.2018 - 17:55

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Kültürpark'ın, 2. derece doğal sit ve tarihi sit alanı olduğu belirtildi.

Söz konusu alanın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre Bakanlık izni olmadan satılamayacağı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak bu durum Büyükşehir Belediyesi tarafından çiğnenmiştir. Tahsise konu özel eğitim alanının kullanımı Kültürpark'ın mevcut imar planı kararlarında yer almayan bir fonksiyon içermekte ve yürürlükteki imar planı kararlarına aykırıdır. Bu bölge, imar planında Kültürpark ve rekreasyon alanı olarak geçmektedir. Kültürpark'ın bütününde koruma kullanma dengesinin gözetilerek bir planlama anlayışı olması gerekirken, bu karar ile aksine alanı ileride başka sermaye gruplarının parça parça taleplerine de açık hale getirerek Kültürpark'ın geleceğini tehdit altına sokmaktadır."

Açıklamada, Kültürpark'ın ticari bir işletmeye tahsis edilmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğu aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu karara karşı dava açıldığı bildirilen açıklamada, "Alınan bu karar İzmir'in tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır. Biz, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak bu kararı kabul etmiyor ve kamuya karşı denetleme sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz." ifadeleri kullanıldı.