18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Kuşadası'nda kaçakları taşıyan teknenin batması

Kuşadası'nda kaçakları taşıyan teknenin batması - Yunan adalarına geçmeye çalışanları taşıyan teknenin batması sonucu 11 kişinin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 2 organizatör tutuklandıAYDIN (AA) - Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışanları taşıyan teknenin batması sonucu 11 kişinin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 2 organizatör tutuklandı.

25.03.2017 - 19:43

Davutlar açıklarında öğle saatlerinde yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 11 kişinin boğularak ölmesi, 9 kişinin de kurtarılmasının ardından olayla ilgili soruşturma sürüyor. Bu kapsamda, organizatörlük yaptığı belirlenen 2 kişi, ifadelerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılıktaki sorgularının ardından mahkeme sevk edilen Cemal K. ve Akın A. "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak ve göçmen kaçakçılığı" suçlarından tutuklandı.

- "Kişi başı 500 dolar"

Şüphelilerden Cemal K.'nin emniyetteki ifadesinde, Akın A'nın ve beraberindeki E.D'nin yanına gelerek, motorsuz bir tekne bulunduğunu, insan kaçakçılığı yapmak için kendisinde bulunan motoru istediklerini anlattı. Cemal K, motoru verebileceğini, fakat bu işe girmeyeceğini söylediğini ileri sürdü.

Selçuk sanayisinde motoru tekneye taktıklarını söyleyen Cemal K, ifadesinde şunları söyledi:

"Denemek amaçlı Pamucak sahilinde suya indirdik. 2-3 gün suda kaldı. Daha sonra Basmane'de bir inşaat firmasına ait ofise gittik. Bu yolcular da oradaydılar. Kişi başı 500 dolara anlaştılar. Daha sonra ben onların yanından ayrıldım tek başıma Kuşadası'na geldim. Daha sonra 3 araçla bu yolcuları Kuşadası'na bir eve getirdiklerini ve burada 3 gün kaldıklarını biliyorum. Ayın 24'ünde Pamucak sahilinde Akın'la birlikte 2 kişi burada konuştular. Turgut, '12 kişi götüreceğiz. Bu tekneye sığarlar' dedi. 12 kişi üzerinden 6 bin dolar fiyat ayarladılar. Bana da tekneye takılan motorun 2 bin 500 dolar değerindeki parayı vereceklerdi. Dediğim gibi ben sadece bu parayı alacaktım."

Kendisinin olayla bir bağlantısının olmadığını iddia eden Cemal K, "İskelede göçmenler tekneye bindi. Ben tekneden indim sonra Akın tekneyi kullanmaya başladı. Daha sonra Akın beni aradı ve teknenin su aldığını söyledi. Tekne karada 100 metre ilerideydi. Koşa koşa tekrar iskeleye geldim. Bu sırada Eray'la Yunus kaçtılar. Ben de suya atladım. Yüzerek tekneye ulaştım ama tekne su almaya başlamıştı. Orada bir göçmen bebeği kurtararak sudan çıkardım. Akın da kendisi yüzerek çıktı. Ben vicdanen rahatsız olduğum için suya atlayarak şahısları kurtarmak istedim." dedi.

- Olay

Davutlar açıklarında saat 13.57'de tekne battığı yönündeki ihbar üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 2 helikopter ve 3 bot gönderilmiş, arama kurtarma faaliyeti neticesinde 11 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 9 kişi de kurtarılmıştı.

Olayla ilgili çalışma başlatan Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılığı yaptıkları şüphesiyle Cemal K. ve Akın A'yı gözaltına almıştı.