28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Kuşlara karşı suçlu duruma düşeceğiz"

"Kuşlara karşı suçlu duruma düşeceğiz" - Önceki yıllarda su seviyesi yüzde 100'e kadar çıkan Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde, bu yıl seviyenin yüzde 60'ta kalması, yaz ayları için endişeye neden oldu - SEYGED Başkanı Çetiner: - "Yakın zamanda kuş göçleri başlayacak.

8.02.2018 - 13:24
Göle geldiklerinde dinlenmeleri ve beslenmeleri için alan gerekiyor. Şartlar uygun değilse onlara bu ortamı sunamayacağımız için kuşlara karşı suçlu duruma düşeceğiz"

KIRŞEHİR (AA) - Önceki yıllarda su seviyesi yüzde 100'e kadar çıkan Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde, seviyenin yüzde 60'ta kalması yaz ayları için endişe uyandırıyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı kararla koruma altına alınan gölde, su seviyesinin kendilerini mutlu etmediğini ifade ederek, koruma amaçlı çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Seviyenin az olduğu yıllarda yaz aylarındaki buharlaşmanın da etkisiyle gölün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Çetiner, Yamula-Seyfe Sulama Pompaj Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi ve bölgede uygulanan ÇATAK Projesinin geliştirilerek gerekirse yörede ekilen ürün yelpazesinin geliştirilmesi, verilecek teşviklerle de bölgede kullanılan su miktarının minimum seviyeye çekilmesini istediklerini dile getirdi.

Seyfe'nin, Türkiye'deki ender sulak alanlardan olduğunu ifade eden Çetiner, "Burası gölden ziyade sulak alan. En derin yeri en dolu halinde bir metreye bile ulaşmayan bir yerimiz. Şu anda doluluk oranımız yüzde 60 civarında. Normal şartlarda gölümüzün bu aylarda tamamen dolması hatta taşma noktasına gelmesi lazımdı. Oradaki kanalın geçmiş yıllarda açılma sebebi belirli bir doluluğa ulaştıktan sonra göle su girişine engel olmaktı. Maalesef şu anda göle su girişi olmadığı için o kanal da bir önem arz etmiyor." dedi.

- Bu yıl flamingolar göle erken geldi

Su seviyesi yüzde 60'larda olmasına rağmen havaların da ısınmasıyla bu yıl flamingoların göle erken geldiğini anlatan Çetiner, şöyle devam etti:

"Mevsimi olmamasına rağmen gölümüzde şimdiden flamingoları görme şansımız oldu. Ortam güzel olunca şartlar nasıl olursa olsun kuşlarımız Seyfe Gölü'nden vazgeçmiyor. Göldeki su seviyesinin mevsim normallerine gelebilmesi için Seyfe, Horla ve Malya pınarlarından su girişi olması lazım. Özellikle Seyfe pınarından giriş çok önemli çünkü oradan su girişi olursa orada oluşan turbalıklar ve sazlıklar kuşların barınmalarına, yuva yapmalarına ve korunmalarına vesile oluyor. Flamingolar, Seyfe sığ bir göl olduğu için burayı tercih ediyor."

- "Kuşlara karşı suçlu duruma düşeceğiz"

Gölün, kuşların Türkiye'deki iki göç yolundan birinin güzergahında bulunduğuna işaret eden Çetiner, "Yakın zamanda kuş göçleri başlayacak. Seyfe Gölü kuşların iki göç yolundan birinin güzergahında bulunuyor. Gölümüz onların konaklamasına uygun değilse biz adeta kuşlara karşı suç işlemiş olacağız. Göle geldiklerinde dinlenmeleri ve beslenmeleri için alan gerekiyor. Şartlar uygun değilse onlara bu ortamı sunamayacağımız için kuşlara karşı suçlu duruma düşeceğiz. Ben, suçlu duruma düşmeyelim istiyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı koruma sınıfına dahil ender sulak alanlardan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü, kuşların ilkbahar ve sonbahar aylarında kullandıkları iki göç yolundan birinin üzerinde bulunuyor.

Göl, geçmişte 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.