19 Mart 2024 Salı / 10 Ramazan 1445

Kütahya'da "Hedef Ülke Türkiye" konferansı

Kütahya'da "Hedef Ülke Türkiye" konferansı - Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar: "İslam coğrafyasında ayakta durmayı becerebilen ve ayakta kalabilen, ilerleyebilen, demokrasisini artırabilen, genç nüfusunu doğru kullanabilen bir tek ülke kaldı.

27.03.2017 - 20:16
O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir"

KÜTAHYA (AA) - Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "İslam coğrafyasında ayakta durmayı becerebilen ve ayakta kalabilen ilerleyebilen, demokrasisini arttırabilen, genç nüfusunu doğru kullanabilen bir tek ülke kaldı. O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir." dedi.

Yarar, Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi tarafından Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) düzenlenen "Hedef Ülke Türkiye" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin asimetrik bir savaşla karşı karşıya kaldığını, 15 Temmuz yaşanan hain darbe girişiminde olduğu gibi bu savaşı da gençlerin önleyeceğini söyledi.

Türkiye'nin İslam coğrafyasının umudu olduğunu, bu coğrafyada bir sıkıntı yaşandığında itiraz edebilecek güçte tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yarar, şöyle konuştu:

"İslam coğrafyasının durumuna ve diğerlerinin durumuna bakın.O zaman bunu net olarak görebilirsiniz. İslam coğrafyasında ayakta durmayı becerebilen ve ayakta kalabilen, ilerleyebilen, demokrasisini artırabilen, genç nüfusunu doğru kullanabilen bir tek ülke kaldı. O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Onun dışında coğrafyada ulus devlet olarak kalabilen başka bir ülke, devlet yok. Dünyada bir savaş düşünün, yanında 10 tane adam var. Birileri bize ateş ediyor. 10 tanesinden birine isabet edebilir. Tek başına kaldığınızda bütün mermiler size gelmeye başlar. Bugünlerde maalesef bütün mermilerin bize geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Çünkü İslam coğrafyasını biz temsil ediyoruz. Bunun nereden görüyoruz? İslam coğrafyasıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşandığında itiraz edebilecek makamda, pozisyonda ve güçte olan tek ülke Türkiye var."

Yarar, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi dünyadaki tüm Müslümanların Türkiye için dua ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Biz kendimizi küçük görüyoruz. Coğrafyayı gezerseniz ne kadar büyük bir ülke olduğumuzu görürsünüz. 15 Temmuz gecesi darbeciler saldırlarına başladığında Tunus'taki halk kendi arasında Türkiye'yi desteklemek için birbirine bağımsız 100 bin kişi civarında halk ellerinde Türk bayraklarıyla sokaklara çıktı. O gece Mescidi Aksa'ya binlerce insan yasak olmasına rağmen barikatları aşıp camide sabaha kadar dua ettiler. İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinliler sabaha kadar protesto eylemleri yaptıkları için 48 saat aç bırakıldılar. Dünyanın her yerinde bu ülke için dualar edildi."

Türkiye'nin ekonomik olarak bir etki alanı olduğu dile getiren Yarar, ama bu ülkenin sosyolojik ve tarihi ve dini alandaki etki alanı hiçbir ülkede olmadığını, bundan dolayı Türkiye'nin hedef olduğunu, yaratılmaya çalışılan İslamofobi oyununu bozan, 'demokrasiyle İslam bir arada yaşamaz' tezini yıkan tek ülke Türkiye olduğunu vurguladı.

Yarar, Türkiye'nin bir beka sorunu yaşandığına dikkati çekerek, "Bu sorunu aşmak içinde birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Son günlerde Avrupa'da yaşananlarda bu asimetrik savaşın bir parçasıdır. Bu asimetrik savaşta her türlü risk var. Bunu önleyecek de gençlerimizdir." ifadesini kullandı.