19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kuzey Kore basınından Çin eleştirisi

Kuzey Kore basınından Çin eleştirisi TOKYO (AA) - Kuzey Kore, Çin'i isim vermeden "ABD'nin etkisiyle hareket etmekle" eleştirdi.

23.02.2017 - 14:08

Kuzey Kore'nin resmi KCNA ajansında yayımlanan makalede, Pekin yönetiminin Kuzey Kore'nin nükleer füze denemesini eleştirmesi ve Kuzey Kore'den kömür ithalatını geçici olarak durdurması, "ABD'nin etkisiyle hareket etmek" olarak yorumlandı.

Çin'den ismi doğrudan kullanılmadan, "dost olduğunu savunan komşu ülke" olarak bahsedilen makalede, Pekin yönetimi, ABD uğruna Kuzey Kore'ye sırt dönmekle suçlandı.

Makalede, "Kendisini büyük güç olarak adlandıran bu ülke, amacının Kuzey Kore halkına zarar vermek olmadığı, sadece Kuzey Kore'nin nükleer programını kontrol etmek istediği gibi bahanelerle kendisini savunurken, ABD'nin etkisi altında hareket ediyor." ifadelerine yer verildi.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarına uygun hareket ederek, "insafsız adımlar" attığı savunulan makale, KCNA'nın genel yayın politikasının aksine Jong Phil imzasıyla yayımlandı.

Kuzey Kore'nin 12 Şubat'ta yaptığı nükleer füze denemesini duyurmasının ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin, Pyongyang yönetiminin balistik füze denemesine karşı olduğunu bildirmişti.

Açıklamadan kısa süre sonra Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2321 kararı ile uyumlu olarak Kuzey Kore'den kömür ithalatını geçici olarak durdurmuştu.

Çin, geçen ay da BM'nin ilgili kararına uyumlu olarak, Kuzey Kore'ye nükleer füze ve silah geliştirmek için kullanılacak teknolojik ekipman ve malzemelerin ihracatını yasaklamıştı. Söz konusu yasaklı ürünler, lazer, telekomünikasyon cihazları, sensörler, denizaltılar, insansız araçlar ve roket üretimine yönelik yazılımları kapsıyor.

İhracat yasağına ilişkin açıklama, Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı, Çin Ulusal Savunma Bilim, Teknoloji ve Sanayi İdaresi ve Çin Atom Enerjisi Kurumunca ortak yayımlanmıştı.

Kuzey Kore geçen yıl 9 Eylül'de 5. kez nükleer füze denemesi yapmış, BM Güvenlik Konseyi 30 Kasım'da denemeyle ilgili yaptırım kararını kabul etmişti.