28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Londra'da Eurovision'a alternatif parti düzenlendi

Londra'da Eurovision'a alternatif parti düzenlendi - Filistin Dayanışma Kampanyası yekilisi Hoda Amari: -"İsrail Eurovision’u kullanarak Filistinlilere karşı işlediği suçları maskelemek istedi" - İngiliz rap şarkıcısı Kareem Dennis (Lowkey): -"(Boykot kampanyası) İnsanlara Eurovision’da şarkı söylemeninin ve dans etmenin, Filistinlilerin mezarlarının üzerinde şarkı söylemek ve dans etmek olacağını anlatmayı başardı"LONDRA (AA) - TAYFUN SALCI - Dünya çapında tepki çeken Eurovision yarışmasının Tel Aviv’de gerçekleştirildiği saatlerde, yarışmanın boykot edilmesi için kampanya yapan gruplar Londra’da alternatif bir parti düzenlendi.

19.05.2019 - 15:15

Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Eurovision yarışmasını protesto için İngiltere’nin başkenti Londra’da “Erovizyon değil, Filistin için parti” adıyla alternatif bir eğlence programı düzenledi.

Genç, yaşlı yüzlerce kişinin katıldığı partide, aralarında ünlü rapçiler Lowkey ile Mic Righteous’un da yer aldığı çok sayıda sanatçı sahne aldı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan PSC yetkilisi Hoda Amari, Eurovision yarışmasının İsrail için tam bir başarısızlık hikayesine dönüştüğünü belirterek, "50 bin turist bekliyorlardı ancak 4-5 bin turist çekebildiler." dedi.

Eurovision yarışması ile eş zamanlı olarak alternatif bir parti düzenleyerek protestolarını dile getirmeyi tercih ettiklerini anlatan Amari, “İsrail Eurovision’u kullanarak Filistinlilere karşı işlediği suçları maskelemek istedi. Amacımız Filistinlilerin acıları hakkında farkındalık oluşturmak ve İsrail’e yönelik boykot hareketine dikkat çekmek.” ifadelerini kullandı.

- "Filistinlilerin mezarları üzerinde dans"

"Lowkey" adıyla bilinen Irak kökenli İngiliz rap şarkıcısı Kareem Dennis de İsrail’e yönelik boykot hareketinin bu ülkenin Eurovision’u kendi amaçları için kullanmasını engellemeyi başardığını söyledi.

Dennis, “Kampanya, insanlara Eurovision’da şarkı söylemenin ve dans etmenin, Nekbe’den (Büyük Felaket) bu yana öldürülen Filistinlilerin mezarlarının üzerinde şarkı söylemek ve dans etmek olacağını anlatmayı başardı.” diye konuştu.

Eurovision’un Nekbe’nin 71. yıl dönümünün hemen ardından yapılmasının da bu açıdan manidar olduğunu ifade eden Dennis, “Yahudiler ve Müslümanlar arasında değil fark. Fark, herkesin eşit olduğuna inananlar ile bazılarının üstünlüğüne inanlar arasındadır. Biz burada eşitlikten yana olduğumuzu göstermek için bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe (Büyük Felaket)" olarak anıyor.

Geçen yıl 63'üncüsü düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsrailli Netta Barzilai'nin kazanması nedeniyle bu yılki yarışma Tel Aviv'de düzenlendi. Yarışmaya giden süreçte dünya çapında çok sayıda sanatçı Eurovision'u boykot hareketine destek vermişti.