19 Mart 2024 Salı / 10 Ramazan 1445

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 169. Yıl Dönümü

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 169.

20.03.2017 - 17:01
Yıl Dönümü

- Macaristan'ın milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında Kütahya'da sürgün hayatı yaşadığı evde tören düzenlendi

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'da, Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 169. Yıl Dönümü dolayısıyla ülkenin milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yılları arasında sürgün hayatı yaşadığı evde tören gerçekleştirildi.

Börekçiler Mahallesi'ndeki evin bahçesinde düzenlenen törende Türk ve Macar milli marşları okundu, Kossuth Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, törende yaptığı konuşmada, büyük devlet adamı Lajos Kossuth'u saygıyla andığını belirterek, tören için gelen Macar dostlarını kentte misafir etmekten onur duyduğunu söyledi.

Ulusların özgür olma yönünde verdiği mücadelelerin kolay olmadığına işaret eden Nayir, şunları ifade etti:

"Büyük devlet adamları bu zor dönemlerde ortaya çıkmıştır. 1848-1849 yıllarınca Macarların Avusturya'ya karşı verdikleri özgürlük mücadelesinde Lajos Kossuth ve dava arkadaşları galip gelmelerine rağmen Avusturya ve Rusya'nın ittifakından sonra ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu süreçte kendilerine kucak açan Osmanlı devletine sığınmışlardır. Osmanlı da tüm dış baskılara rağmen hürriyet kahramanlarını teslim etmemiştir."

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich de Lajos Kossuth'un yaşadığı şehir olan Kütahya'ya gelmenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getirerek, "Burada Anadolu'da Macaristan sınırlarına 2 bin kilometre uzaklıkta kahramanımız Lajos Kossuth'un bir süre yaşadığı evin bu kadar güzel korunması ve bayrağımızın da burada dalgalanması çok güzel. Geçmişte özgürlük ve adalet mücadeleleri verildi. Macarlar için en önemli iki şey adalet ve özgürlüktür. Hakkımızı korumamız ve özgürlüğümüz için sonuna kadar mücadele ederiz." sözlerine yer verdi.

Daha sonra, yenilenen Kossuth Müzesi'nin açılışı yapıldı.

- Lajos Kossuth

Macaristan'ın 1848-1849 yıllarında özgürlük savaşını yöneten Lajos Kossuth, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan etti ve ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Kossuth, ailesiyle sürgüne geldiği Kütahya'da 1850-1851 yılları arasında kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kossuth'un Kütahya'daki iki katlı ve 7 odalı evini restore ederek, 1982 yılında müzeye dönüştürmüştü.