29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Maden sahaları, endemik bitkiler için risk oluşturuyor"

"Maden sahaları, endemik bitkiler için risk oluşturuyor" - MAKÜ Tefenni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Genç: - "Endişem, gelecekte 'Lathyrus Tefennicus'un yetişme sahalarının krom madenlerine tahsis edilmesi sonucu, bitkinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır.

14.07.2017 - 13:49
Zaten ülkemizde yaklaşık dört bin civarında endemik bitki türümüz var. 'Lathyrus Tefennicus' da bunlardan bir tanesidir"

BURDUR (AA) - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Tefenni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Genç, bölgedeki maden sahalarının, "Lathyrus Tefennicus" bitkisi için tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Burdur'un Tefenni ilçesinde 2009 yılında keşfettiği baklagiller familyasına ait yeni bitki türünü, 2011 yılında "Lathyrus Tefennicus" ismiyle tescil ettiren Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada,Türkiye'de "Lathyrus" bitkisi üzerine çalışan birkaç bilim insanından biri olduğunu söyledi.

Bitki üzerinde iki yıl araştırma yaptığını ifade eden Genç, yeni bir tür olduğuna karar verdiği bitkinin adını "Lathyrus Tefennicus" koyduğunu kaydetti.

Amacının bitkinin Tefenni ile anılmasını sağlamak olduğunu belirten Genç, şunları kaydetti:

"Bu yıllarda bir krom madeni tesisi kuruldu. Endişem o dur ki gelecekte 'Lathyrus Tefennicus'un yetişme sahalarının krom madenlerine tahsis edilmesi sonucu, bitkinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır. Zaten ülkemizde yaklaşık dört bin civarında endemik bitki türümüz var. 'Lathyrus Tefennicus' da bunlardan bir tanesidir. Eğer bu türlere sahip çıkıp korumazsak, yok olur gider."

Genç, "Lathyrus Tefennicus"un dünya literatürüne eklenmesiyle bölgede daha detaylı araştırmalarda bulunulduğunu ifade etti.

Bu sahalarda madencilik yapılırken bilim insanlarının da söz hakkının olması gerektiğini savunan Genç, "Bizlere de sorulsun. 'Ne olur, nasıl korunabilir?' En önemlisi bu sahaların madencilere tahsis edilmemesidir. Benim açımdan en önemli olan konu budur." dedi.

Genç, bitkinin Türkiye'de yaklaşık 80 tür ile yayılış gösterdiğini sözlerine ekledi.