24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Makarnalık buğday ve yemlik arpada tescil sevinci

Makarnalık buğday ve yemlik arpada tescil sevinci - GAPUTAEM tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen makarnalık buğday ve yemlik arpa çeşidi tescil edildi - GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli: - "(Dara) adını verdiğimiz yemlik arpa c¸es¸idimiz 14 yıllık, 'Su¨merli' adlı bugˆday c¸es¸idimiz de 10 yıllık emeğin ürünü" DİYARBAKIR (AA) - GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM) tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen makarnalık buğday ve altı sıralı yemlik arpa çeşidi tescillendi.

24.05.2018 - 14:15

GAP bölgesindeki tarımsal yenilik, kalkınma ve problemlerin çözümü amacıyla 1961 yılından başlayarak bugüne kadar AR-GE çalışmaları yürüten GAPUTAEM, serin iklim tahıllarında çeşit geliştirme çalışmaları yürütüyor. Yapılan AR-GE çalışmalarından 45 çeşit ürün geliştirip çiftçilerin hizmetine sunan kurum, bu yıl da bu çeşitlere Meksika orjinli makarnalık buğday ve Halep orjinli altı sıralı yemlik arpa çeşidi daha ekledi.

Yıllarca süren emeğin ardından geliştirilen iki ürün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü (TTSM) tarafından tescil edildi.

Tescil edilen "Su¨merli" makarnalık buğday c¸es¸idi, iyi kos¸ullarda verim potansiyeli bin kilograma kadar c¸ıkabilen, dolgun tane yapısı, yu¨ksek protein ic¸erigˆi, parlak sarı renk ve yu¨ksek irmik randımanına sahip. Söz konusu ürünün, 2011-2014 yıllarında TU¨BİTAK-1001 programı kapsamında yu¨ru¨tu¨len proje sonuc¸larına go¨re, hem makarna hem de bulgur kalite o¨zellikleri yo¨nu¨nden u¨stu¨n o¨zelliklere sahip olduğu kayıt altına alındı.

İyi kos¸ullarda verim potansiyeli 750 kilograma kadar c¸ıkabilen "Dara" yemlik arpa çeşidi de dolgun tane ve yu¨ksek protein ic¸erigˆine sahip.

- Yüzde 10 verim artışı

GAP Uluslararası Tarımsal Aras¸tırma ve Egˆitim Merkezi Mu¨du¨ru¨ Mehdi Su¨merli, bugu¨ne kadar 45 c¸es¸it farklı ürünü tescil ettirdiklerini belirterek, özellikle bu yıl merakla bekledikleri iki c¸es¸idin tescillendiğini ifade etti.

"(Dara) adını verdiğimiz yemlik arpa c¸es¸idimiz 14 yıllık, 'Su¨merli' adlı bugˆday c¸es¸idimiz de 10 yıllık emeğin ürünü." diyen Sümerli, makarnalık bugˆday c¸es¸idini o¨zellikle makarna ve bulgur sanayisinin umutla bekledigˆini belirtti.

Sümerli, "Bu c¸es¸idimizin gerek verimi gerekse de kalitesi c¸ok c¸ok iyi. S¸u anda sulu s¸artlarda 700 ila 900 kilogram arasında u¨ru¨n veren c¸es¸itlerimiz var. Bu c¸es¸idimizden sulu deneme s¸artlarında yaklas¸ık bir tona kadar verim aldık. Mevcut c¸es¸itlere go¨re yu¨zde 10 oranında bir artıs¸ sagˆlandı. Bu c¸es¸idin kalitesi de o¨nemli. Zira ıslah c¸alıs¸malarında verim arttıkc¸a kalite du¨s¸er. Bizim hedefimiz kalite ile verimi birlikte artırmaktır. Su¨merli c¸es¸idinde bunu kısmen bas¸ardıgˆımıza inanıyorum. C¸u¨nku¨ bu c¸es¸idimizin hem verimi hem de kalitesi yu¨ksek. Dogˆal sarı rengi bakımından oldukc¸a iyi bir c¸es¸it." diye konuştu.

"Dara" arpa çeşidinin de bölge çiftçisi tarafından tercih edilen bir tür olduğunu anlatan Sümerli, bunun, dekarda yaklas¸ık 750 kilogram verim alınması ve altı sıralı olmasıyla o¨ne c¸ıktığını vurguladı.

Sümerli, mevcut c¸es¸itlerde 600 ila 670 kilogram arasında verim alınırken bu c¸es¸itten 750 kilogram verim alınabilmesinin önemli olduğunu aktararak, mevcut c¸es¸itlerle kıyaslandığında yaklas¸ık yu¨zde 10 gibi bir verim artıs¸ının so¨z konusu olduğunu kaydetti.

Yeni bir çeşidin geliştirilmesinin ve tescil edilmesinin uzun soluklu bir süreç olduğuna işaret eden Sümerli, "Bu c¸es¸itlerimizin tu¨m u¨lke c¸iftc¸isine hayırlı olmasını umuyor, bereketli kazanc¸lar diliyorum." şeklinde konuştu.