23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Malatya'da 15 Temmuz Çalıştayı

Malatya'da 15 Temmuz Çalıştayı - Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı.

29.03.2017 - 11:37
Ama bir tarih yazılsa, ileride 'sivil direniş nedir' diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak" - "Milletimiz o gün darbeye 'dur', 'hayır' dedi. İnşallah 16 Nisan'da milli iradeye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'evet' diyecek"

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı. Ama bir tarih yazılsa, ileride sivil direniş nedir diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak." dedi.

Tüfenkci, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 15 Temmuz Çalıştayı'nda, sapkın bir dini inanç ve ideolojiye sahip grup tarafından kalkışılan bu darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun tartışılması ve öğrenilmesi gerektiğini anlattı.

Darbe girişiminin milletin iradesine, seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik olduğuna işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Millet gerçekten o gün darbeye 'dur' dedi, 'hayır' dedi, meydanlara çıktı, tanklara, toplara, tüfeklere kindini siper etti, hayatını verdi bu vatan için. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza acil şifalar versin. Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı. Ama bir tarih yazılsa, ileride sivil direniş nedir diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak. Düşünün o gün hiçbir sivil direnişçi, darbeye 'hayır' diyen hiçbir sivil unsur tek bir kurşun atmadan o darbeye, tanka, tüfeğe, topa, uçak bombalarına karşı durdu ve karşılığında hiçbir mermi atmadı. O gün hiçbir dükkan, iş yeri yağmalanmadı."

Tüfenkci, darbe girişimi sırasında herkesin "darbeyi nasıl önleriz, neler yapabiliriz"in hesabı içerisine olduğuna işaret ederek, "Baktığımız zaman tarihte görülmeyen bir sivil direniş örneğini bu millet gösterdi. Bunun da ayrı bir irdelenmesi lazım. Orada hiçbir siyasi parti ayrımı yapmada sadece milli iradeye sahip olanlar, sadece bu milletin birliğinden, beraberliğinden yana olanlar, 'Türkiye Suriyeleşmesin, Iraklaşmasın' diyenler o meydanlarda toplanmışlardı ve darbeye 'hayır' diyorlardı." dedi.

Darbe girişiminin Türkiye'ye faturasının ağır olduğunu ancak birçok kazanımları da bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, yeniden memleket, milli iradeye sahip çıkma bilinciyle, darbelere karşı artık daha dirençli ve daha duyarlı bir toplum haline geldiklerini söyledi.

Tüfenkci, darbe girişiminde bombalanan yerlere bakıldığında tamanının Türkiye'nin terörle mücadele eden unsurlarına ve millete karşı yapıldığına değinerek, "Milletimiz o gün darbeye 'dur', 'hayır' dedi. İnşallah 16 Nisan'da da milli iradeye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'evet' diyecek." ifadesini kullandı.

Mevcut sistemin darbeler ürettiğine işaret eden Tüfenkci, onun için "Türkiye'de böyle kalkışmalar, darbe girişimleri olmasın" diye sistemi tahkim ettiklerini ve yeni sistemde sadece milletin hakim olmasını istediklerini söyledi.

Tüfenkci, 15 Temmuz'un millete karşı yapıldığını aktararak, 15 Temmuz'un unutulmaması, unutturulmamasının önemli olduğunu kaydetti.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise 15 Temmuz günü Türkiye'nin tarihte eşi görülmemiş, alçak, hain ve kanlı bir darbe girişimine maruz kaldığını anımsattı.

Kızılay, FETÖ ve içerdeki ve dışarıdaki işbirlikçilerinin tezgahladığı terör eylesi sonucunda milli iradenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir duruşla bu darbe girişimini akamete uğrattığını ifade etti.

Çalıştaya Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı da katıldı.

Çalıştay yarın sona erecek.