20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mardin Ovası suyla buluşacak, üretim katlanacak

Mardin Ovası suyla buluşacak, üretim katlanacak - Türkiye'nin en büyük suni nehri olacak 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından Mardin depolama tesisinin yapımı da hızla sürüyor - Fiziki gerçekleşmenin yüzde 48'e ulaştığı projenin gelecek yıl tamamlanmasıyla Mardin Ovası'nda yaklaşık bir milyon dekar arazi sulanacak - Bu sayede yılda iki ürün yetiştirecek çiftçinin geliri artarken, 100 bini aşkın kişi de istihdama kavuşacak - AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı: - "Bölgedeki tarımsal üretim ve ekonomik kalkınma açısından bu proje hayati önem taşıyor.

23.05.2018 - 12:16
El ele vererek, bu bereketli toprakları suyla buluşturacağız" - Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter: - "İşin ucu görünüyor. Deneme suyu bırakıldı. Şu anda dağıtıcı kanallar üzerinde harıl harıl çalışmalar var. Umudumuz bu toprakların bir an önce suya kavuşması" - Çiftçi Abdurrezzak Şahin: - "Umutluyuz, Allah'ın izniyle su gelecek"

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - GAP Sulama Projesi kapsamında Mardin Ovası'nı Fırat'ın suyu ile buluşturacak çalışmalar hızla sürüyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaynakları değerlendirilerek, yöre insanının gelirinin artırılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, bölgeler arası farklılıkların giderilmesi amacıyla yürütülen projede hedeflenen adımların hızla hayata geçirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce hummalı çalışma yürütülüyor.

Bu kapsamda, Türkiye'nin en büyük suni nehri olacak 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından Mardin depolama tesisinin yapımı devam ediyor.

Fiziki gerçekleşmenin yüzde 48'e ulaştığı projenin gelecek yıl tamamlanmasıyla Mardin Ovası'nda yaklaşık bir milyon dekar arazi suyla buluşacak.

Bu sayede yılda iki ürün yetiştirecek çiftçinin geliri artarken, 100 bini aşkın kişi de istihdama kavuşacak.

- "Bereketli toprakları suyla buluşturacağız"

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin bir an önce hayata geçmesi için gece gündüz demeden gayret gösterildiğini belirtti.

"Bölgedeki tarımsal üretim ve ekonomik kalkınma açısından bu proje hayati önem taşıyor. El ele vererek, bu bereketli toprakları suyla buluşturacağız." diyen Çankırı, bölge halkının ve çiftçilerin, bereketli Mardin Ovası'nın Fırat'ın suyu ile buluşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

- "İşin ucu görünüyor"

Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter de GAP Projesi ile gelecek suyu dört gözle beklediklerini anlattı.

Mezopotamya topraklarının son derece verimli ve bereketli olduğunu dile getiren Öter, GAP suyunun bu topraklarla buluşmasıyla bölgede ekonomik bir atılım gerçekleşeceğini kaydetti.

Öter, tarım alanlarında hem verim artışı hem de ürün çeşitliliği gerçekleşeceğini anlatarak, tarımsal sanayinin de gelişeceğine inandıklarını aktardı.

"Allah'a şükürler olsun, işin ucu görünüyor. Deneme suyu bırakıldı. Şu anda dağıtıcı kanallar üzerinde harıl harıl çalışmalar var. Umudumuz bu toprakların bir an önce suya kavuşması." ifadelerini kullanan Öter, şöyle devam etti:

"Mardin'in tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dekar arazisi var. Bunun yaklaşık yüzde 60'ı sulanıyor. Çiftimiz 30 yıldan bu yana kendi imkanları ile kazılan kuyularla sulama yaptı. İlk başlarda 10-20 metreden su çıkıyordu. Şu anda 600 metreye kadar su yer altına indi. Bu nedenle bu suyun bir an önce ovaya ulaşması gerekiyor. Sular biraz daha derine giderse tuzlu olacak. Bu su toprağı kuraklaştıracak. Toprak milli servettir. Gece gündüz demeden çalışmalar yapılıyor."

Öter, genellikle buğday, mısır, mercimek ve arpa ekilen bu bereketli toprakların suyla buluşmasının hem rekolte hem de kalite artışını sağlayacağına işaret ederek, "Suyun toprakla buluşmasını arzu ediyor, hasret ve özlemle bekliyoruz." diye konuştu.

Çalışmaların umut verici olduğunu anlatan Öter, devletin bugün ekonomik ve teknolojik olarak geçmişle kıyaslanamayacak durumda olduğunu vurguladı.

- "Allah'ın izniyle su gelecek"

Çiftçilerden Abdurrezzak Şahin, çocukluktan beri suyun gelmesini beklediklerini belirterek, artık hasretlerinin sona ereceğini söyledi.

"Bu hasret bitsin ve bu topraklar artık suyla buluşsun." diyen Şahin, şöyle konuştu:

"Çok bereketli topraklara sahibiz. Dünyada en güzel topraklar burada. Su geldiği zaman daha da kaliteli ve güzel olur, işsizlik azalır. Çalışmalar harıl harıl yapılıyor, kanallar açılıyor. Umutluyuz, Allah'ın izniyle su gelecek."

Abdulvahap Ötünç de çalışmalarda sona doğru yaklaşıldığını anlatarak, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Abdullah Şahin, çalışmaları sevinçle karşıladıklarını, suyun gelmesinin torağa değer katacağını dile getirdi.

Mehmet Emin Gümüş de GAP Projesi'nin sona ermesiyle kuraklık riskinin kalmayacağını, başta terör olmak üzere bir sorunun sona ereceğine inandıklarını kaydetti.