28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Mardin sonbaharda da turizmin parlayan yıldızı oldu

Mardin sonbaharda da turizmin parlayan yıldızı oldu - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en fazla turist çeken illerinden Mardin'de huzur ortamıyla birlikte turizmde sağlanan ivme, sonbaharda da sürüyor - Yaz aylarında yüzde 100 doluluğun yaşandığı hoşgörü kentinde ekim ayında doluluk oranı yüzde 90'lara ulaştı - Tarihe yolculuk yapmak isteyenlerin sonbaharda da rotalarını çevirdiği, "gündüz seyranlık gece gerdanlık" olarak adlandırılan medeniyetler şehri Mardin, ziyaretçilerini büyük bir misafirperverlikle ağırlıyor - Mardin Valisi Yaman: - "Son iki haftadır yoğunluk tekrar artmaya başladı.

18.10.2017 - 11:07
Ekim ayında rezervasyonların dolu olduğunu biliyoruz. İnşallah bu ay kentimiz açısından dolu dolu geçecek" - Tur operatörü Sincar: - "Mardin sonbaharda çiçek gibi açıyor"

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - Medeniyetler şehri Mardin, sağlanan huzur ortamında sonbaharda da turizmin parlayan yıldızı oldu.

Farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı, Anadolu'nun engin hoşgörüsünü yaşatan Mardin, camileri, medreseleri, kiliseleri ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların en önemli cazibe merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor.

Yaz aylarında yüzde 100 doluluğun yaşandığı hoşgörü kentindeki otellerde, ekim ayında da doluluk oranı yüzde 90'lar seviyesinde seyrediyor.

Turizme yönelik yapılan yatırım ve tanıtım çalışmalarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en fazla turist çeken illerinden olan Mardin, hafta sonu tatilini hoşgörü kentinde geçirmek isteyenlerin de ilgi odağı oluyor.

Yaz aylarının yanı sıra tarihe yolculuk yapmak isteyenlerin sonbaharda da rotalarını çevirdiği, "gündüz seyranlık gece gerdanlık" olarak adlandırılan medeniyetler şehri yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor.

Geçmişte medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'de, ziyaretçiler büyük bir misafirperverlikle ağırlanıyor.

- "Ekim ayı da kentimiz açısından dolu dolu geçecek"

Vali Mustafa Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'de turizmin güzel bir ivme kazandığını, bundan hem şehirdeki yöneticilerin hem de vatandaşların büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Özellikle hafta sonları sokakların cıvıl cıvıl renklendiğini, otellerdeki doluluk oranının yüde 90'lara ulaştığını dile getiren Yaman, bu ivmenin artarak devam ettiğini belirtti.

Yaman, şunları kaydetti:

"Huzur geldikçe kente gelen misafirlerimiz, turist sayımız artacak diye hep söylemiştik. 6 bin 500 yatak kapasitemiz var. Nisan ve mayıs ayında yüzde 100 doluluk oranımız vardı. Son iki haftadır yoğunluk tekrar artmaya başladı. Turizm işletmeleri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de ekim ayında rezervasyonların dolu olduğunu biliyoruz. İnşallah ekim ayı da kentimiz açısından dolu dolu geçecek."

- "Turizme ciddi katkımız var"

"Sokak güzelleştirme ve sağlıklaştırma çalışmaları yapıyoruz"

Mardin'e huzur geldikçe, Valilik ve belediyeler olarak gelen misafirlere daha iyi ev sahipliği yapmak için görünür hizmetleri artırdıklarına işaret eden Yaman, her alanda yoğun bir çalışma sürdürdüklerini dile getirdi.

"Turizme ciddi katkımız var. Hem turizm yatırımlarına hem de kente gelen misafirlere yönelik çalışmalarımız oluyor. Sokak güzelleştirme ve sağlıklaştırma çalışmaları yapıyoruz Bu çalışmalarımızı hızlandırdık. Sokak restorasyonlarını yatırım planları içerisine aldık. Kalkınma Bakanlığı tarafından da destekleniyoruz. DİKA aracılığı ile 10 milyon lira destek sözü verildi. GAP idaresinden destek sözü aldık." ifadelerini kullanan Yaman, en kısa sürede Mardin'in hak ettiği yere ulaşmasını arzu ettiklerini aktardı.

Yaman, "İnşallah Mardin hak ettiği günlere tekrar dönecek." diye konuştu.

- "Yüksek beklentimiz var"

Tur operatörü İsmail Sincar da eylül ve ekim ayında kentte yoğunluk yaşadıklarını belirtti.

Özellikle haftasonları, turlarda ve dolayısıyla otellerde doluluk oranının yüzde 90'lara kadar yükseldiğine işaret eden Sincar, bunun umut vadettiğini anlattı.

Sincar, şöyle konuştu:

"Gelecek yıllarda bu oranın daha da artacağına inanıyoruz. Yüksek beklentimiz var. Bu da demek oluyor ki bölgemiz artık huzura kavuşuyor. Herkesi Mardin'e davet ediyoruz. Burası tamamen güvenli. Özellikle eylül ve ekim ayı dolu geçiyor. Bahar ayları en yoğun olduğumuz dönemler. Yani Mardin sonbaharda çiçek gibi açıyor."

- Esnaf ve vatandaştan davet

Esnaf Mehmet Yertüm kentteki hareketlilikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, bahar aylarında artan bu hareketliliğin 12 aya yayılmasını beklediklerini söyledi.

Mardin'in dünyadaki önemli açık hava müzelerinden biri olduğunu vurgulayan Yertüm, bu müzenin daha iyi değerlendirilmesini istediklerini aktardı.

Yaşanan olayların turizmi de olumsuz etkilediğine dikkati çeken Yertüm, "Bunun tahribatını hepimiz yaşadık, gördük. Ama şu anda Allah'a şükür çok iyi gidiyor. Eylül ve ekim aylarında Mardin'de ciddi bir turizm patlaması oluyor. Şu anda turizm ivme kazanmış. Bunda kurum amirlerimizin, sivil toplum örgütlerinin de katkısı oluyor. Etkinlikler, tanıtımlar oluyor. Gelecekte çok güzel şeyler olacak. İnşallah ileride buna hepimiz şahit olacağız." şeklinde konuştu.

Mardinli Kübra Nur Dağ, Mardin'de huzurun ardından çok hareketli günler geçirdiklerini aktardı.

Herkesi kente davet ettiklerini anlatan Dağ, "Mardin huzur ve bereket şehri. Güzel çalışmalar oluyor. Mardinli bir kişi olarak bugüne kadar böyle şey görmedim. Çok mutluyuz ve huzurluyuz" dedi.

Çanakkale'den yaşayan ve kente fotoğraf çekmeye gelen Kemal Ata, 54 yılın ardından geldiği Mardin'de büyülendiğini dile getirdi.

Ata, "Burası büyülü ve çok güzel bir kent. Gördüklerim beni çok etkiledi." diye konuştu.

Rabia Saygınoğlu da Mardin'in çok güzel bir şehir olduğunu ve her geçen gün geliştiğini vurgulayarak, tarihi sokakları ilgiyle gezdiklerini kaydetti.