19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mardin'de "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"

Mardin'de "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başkanlığında Mardin'de 13 ilin vali, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlarının katılımıyla "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" yapıldı - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: (2) - "Sec¸im kampanyalarında 18 yas¸ından ku¨c¸u¨klerin sec¸im bros¸u¨ru¨, sec¸im materyali, afis¸ dagˆıtmasına izin verilmemesi kararını aldık.

12.05.2018 - 14:04
Çu¨nku¨ takdir edersiniz ki bu c¸alıs¸malarda kis¸iler heyecanları dolayısıyla bazen as¸ırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yas¸anabiliyor. Mahallenin ku¨c¸u¨k c¸ocuklarının ellerine siyasi parti bros¸u¨rleri tutus¸turup onları tanımadıkları insanların o¨nu¨ne, evine, kapısına yollamak, c¸ocuklarımız ac¸ısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla c¸ocuklarımızı koruma adına bo¨yle karar almıs¸ olduk" - "Gerek hassas kis¸i ve yerlerin korunması gerek enerji alt yapısına dair o¨nem arzeden yerlerin korunması gerek kampanya do¨nemindeki gu¨venlik konularında gerekse olası provakatif eylemlere ilis¸kin ilgili bu¨tu¨n birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile go¨revi bas¸ında olacaklardır" - "Sec¸im alıs¸kanlıgˆı ve sec¸im gu¨venligˆi konusu, Tu¨rk demokrasisinin en bas¸arılı oldugˆu konulardan birisidir" - "İnanıyorum ki bu¨tu¨n vatandas¸larımız, huzur ve kardes¸lik ic¸inde sandıgˆa gidecekler, iradelerini sandıgˆa yansıtacaklar ve bir bayram havası ic¸inde gec¸ecek olan bu sec¸im do¨neminin sonunda, kazanan, her s¸eyden o¨nce demokrasimiz ve u¨lkemiz, kazanan asil milletimiz olacaktır"

MARDİN (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sec¸im kampanyalarında 18 yas¸ından ku¨c¸u¨klerin sec¸im bros¸u¨ru¨, sec¸im materyali, afis¸ dagˆıtmasına izin verilmemesi kararını aldık. Çu¨nku¨ takdir edersiniz ki bu c¸alıs¸malarda kis¸iler heyecanları dolayısıyla bazen as¸ırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yas¸anabiliyor. Mahallenin ku¨c¸u¨k c¸ocuklarının ellerine siyasi parti bros¸u¨rleri tutus¸turup onları tanımadıkları insanların o¨nu¨ne, evine, kapısına yollamak, c¸ocuklarımız ac¸ısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla c¸ocuklarımızı koruma adına bo¨yle karar almıs¸ olduk." dedi.

Bakan Soylu'nun başkanlığında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdür Vekili Erhan Gülveren ile Adıyaman, Batman, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli'nin vali, emniyet müdürleri ve il jandarma alay komutanlarının katılımıyla bir otelde "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" düzenlendi.

Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada, gu¨venliğin o¨zgu¨r bir ifade ve tercih ortamını sagˆlamak ic¸in var olduğunu, bu nedenle temel sorumluluklarının birilerinin bas¸kalarının o¨zgu¨rlu¨k alanına mu¨dahil olamayacagˆı, tercihlerin o¨zgu¨rce yapılabilecegˆi gu¨venli bir ortamı tesis etmek olduğunu söyledi.

Kampanya do¨neminde basına ac¸ık ve kapalı toplantılarda gu¨venlik tedbirlerini alırken, u¨c¸u¨ncu¨ go¨z kullanacaklarını, alınan tedbirleri dıs¸arıdan izleyecek ve kontrol edecek birimler olus¸turacaklarını aktaran Soylu, huzur uygulamalarında bunu 4 1 modeli olarak bas¸arıyla gerc¸ekles¸tirdiklerini, aynı bas¸arıyı bu do¨nemde de tekrar edeceklerini belirtti. İçişleri Bakanı Soylu, şöyle devam etti:

"Sec¸im kampanyalarında 18 yas¸ından ku¨c¸u¨klerin sec¸im bros¸u¨ru¨, sec¸im materyali, afis¸ dagˆıtmasına izin verilmemesi kararını aldık. Çu¨nku¨ takdir edersiniz ki bu c¸alıs¸malarda kis¸iler heyecanları dolayısıyla bazen as¸ırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yas¸anabiliyor. Mahallenin ku¨c¸u¨k c¸ocuklarının ellerine siyasi parti bros¸u¨rleri tutus¸turup onları tanımadıkları insanların o¨nu¨ne, evine, kapısına yollamak, c¸ocuklarımız ac¸ısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla c¸ocuklarımızı koruma adına bo¨yle karar almıs¸ olduk."

- 531 bin personel sec¸im gu¨nu¨ go¨rev bas¸ında olacak

Sec¸im gu¨nu¨nde İçis¸leri Bakanlıgˆındaki kolluk birimlerinin bu¨tu¨n izinlerinin kaldırılacağını, emniyet, jandarma, gu¨venlik korucusu ve go¨nu¨llu¨ gu¨venlik korucularıyla toplam 531 bin personelin sec¸im gu¨nu¨ go¨rev bas¸ında olacağını bildiren Soylu, bunun yanı sıra gu¨venlik tedbirlerine yardımcı olmaları amacıyla 74 helikopter, 18 İHA, 6 İKU ve diğer kara araçlarının sec¸im gu¨nu¨ ve kampanya do¨neminde go¨rev bas¸ında olacağını ifade etti.

Yerel emniyet birimlerinin elinde bulunan daha ku¨c¸u¨k droneların da bu su¨rec¸te kullanılacağını anlatan Soylu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri (GAMER), jandarma ve emniyet istihbarat birimleri, bu¨tu¨n gu¨venlik kamera sistemleri ile entegre s¸ekilde bu su¨rec¸te yer alacağını dile getirdi.

"Gerek hassas kis¸i ve yerlerin korunması gerek enerji alt yapısına dair o¨nem arzeden yerlerin korunması gerek kampanya do¨nemindeki gu¨venlik konularında gerekse olası provakatif eylemlere ilis¸kin ilgili bu¨tu¨n birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile go¨revi bas¸ında olacaklardır." diyen Soylu, oy kullanılan yerlerde go¨rev alacak personele hizmet ic¸i egˆitim verileceğini, merkezde ve valiliklerde alınan sec¸im gu¨venlik tedbirleri konusunda basına su¨rekli bilgilendirmeler yapılacağını vurguladı.

- "Tu¨rk demokrasisinin en bas¸arılı oldugˆu konulardan biri, seçim güvenliği"

Sec¸im gu¨nu¨, u¨zerinde silah bulunan kis¸ilerin sec¸im sandıklarının bulundugˆu binalara giris¸lerine izin verilmeyeceğine işaret eden Soylu, aynı s¸ekilde u¨zerinde propaganda etkisi olan rozet ve amblem bulunduran kis¸ilerin de sandık mahalline girmelerine, her sec¸imde oldugˆu gibi bu sec¸imde de mu¨saade edilmeyeceğine dikkati çekti.

Gu¨venlik kameraları ve aydınlatmanın hassasiyet go¨sterecekleri konuların bas¸ında geldiğini belirten Soylu, mevcut gu¨venlik kameralarının sagˆlıklı c¸alıs¸masına, sandık kurullarının oldugˆu, oy torbalarının depolanacagˆı yerlerin aydınlatılmasına ilis¸kin tedbirlerin alınacağını söyledi.

Bakan Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sec¸imi bir tek kelimeyle ifade et derlerse sec¸im 'hukuk'tur arkadas¸lar ve herhangi bir eksikligˆin telafi edilemeyecegˆi bir hadisedir. Dolayısıyla biz merkezden Yu¨ksek Sec¸im Kurulu ile su¨rekli istis¸arede olacagˆız ve Yu¨ksek Sec¸im Kurulundan gelen bu¨tu¨n genelgeleri, tebligatları teker teker sizlere aktaracagˆız. 'Ben c¸ok seçim geçirdim, ben bu is¸leri iyi bilirim' dedigˆiniz an, yanılgıya du¨s¸ecegˆiniz andır. Onun ic¸in gerek Sec¸im Kanunu gerek Yu¨ksek Sec¸im Kurulunun bu konuda ortaya koymus¸ oldugˆu tebligˆ ve yorumların, talimatların tamamı bizatihi arkadas¸larımız tarafından, valilerimiz ve gu¨venlik birimlerimiz tarafından bilinmeli ve yenilikler takip edilmelidir. Bu sec¸imin digˆer sec¸imden farkı sec¸im kanunlarında yapılan degˆis¸ikliklerdir ve bu yenilikleri bizim herkesten iyi bilmemiz ve saha pratigˆimize yansıtabilmemiz lazımdır. Sec¸im alıs¸kanlıgˆı ve sec¸im gu¨venligˆi konusu Tu¨rk demokrasisinin en bas¸arılı oldugˆu konulardan birisidir. Vatandas¸larımız ve u¨lkemizin sec¸imle ilgili kurumları bu is¸le ilgili bu¨yu¨k bir tecru¨beye, ferasete ve pratigˆe sahiptir. Örnegˆin Amerika sec¸im meselesini eline yu¨zu¨ne bulas¸tırmıs¸ bir u¨lkedir. Her bas¸kanlık sec¸imi sonrası gu¨nlerce tartıs¸ması su¨rer. Oysa Tu¨rkiye'de pazar sec¸im olur, pazartesi herkes rutin olarak is¸ine başlar."

- "Bu¨tu¨n vatandas¸larımız, huzur ve kardes¸lik ic¸inde sandıgˆa gidecek"

16 Nisan referandumunda da İc¸is¸leri Bakanlıgˆı olarak iyi bir sınav verdiklerini dile getiren Soylu, kolluk ve idari birimlerle kampanya do¨neminde ve sec¸im gu¨nu¨ aks¸amına kadar Bakanlıgˆın o¨zgu¨r ifade ortamını ve sec¸im gu¨venligˆini temin etme konusunda u¨lkenin her ko¨s¸esinde bas¸arılı olduğunu anımsattı.

Bu bas¸arıyı 24 Haziran'da da tekrarlayacaklarına inandığını aktaran Soylu, "İnanıyorum ki bu¨tu¨n vatandas¸larımız, huzur ve kardes¸lik ic¸inde sandıgˆa gidecekler, iradelerini sandıgˆa yansıtacaklar ve bir bayram havası ic¸inde gec¸ecek olan bu sec¸im do¨neminin sonunda, kazanan, her s¸eyden o¨nce demokrasimiz ve u¨lkemiz, kazanan asil milletimiz olacaktır." dedi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman da demokrasi ve bayramların şöleni seçimlerin, güvenli şekilde yapılması, halkın iradesinin tam olarak sandığa yansımasının öncelikli görevleri olduğunu kaydetti.

(Bitti)