25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Marmara Depremi'nin 18. yılı

Marmara Depremi'nin 18.

17.08.2017 - 13:48
yılı

- Sakarya'da, depremde hayatını kaybedenler 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı'nda anıldı

SAKARYA (AA) - Sakarya'da 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı.

Serdivan Belediyesi'nce, son yüzyılın en büyük depremlerinden birinin yaşandığı ve binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği 17 Ağustos Depremi'nin 18. yılında şehitler için anma programı düzenlendi.

Serdivan Mezarlığı girişindeki 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı önünde Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, depremde hayatını kaybedenler için dua edildi, helva dağıtıldı.

Deprem şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu anıtı ziyaret eden bazı vatandaşlar, yakınlarının isimlerini gözyaşları içerisinde aradı.

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da hayatını kaybedenleri anmak, şehitlere Fatiha okumak için her yıl olduğu gibi bu yıl da program düzenlediklerini söyledi.

Depremde birçok insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Alemdar, "Öyle bir felaketti ki insanlarımız mallarını canlarını kaybetti. Depremle yaşamak zorunda olduğumuzu bile bile deprem şartlarına uygun, depreme dayanıklı binalar yapmayı ihmal ettik ve bu acıları yaşadık. İnşallah bundan sonra böyle bir felaketi yaşamamak üzere depremle yaşamayı öğreniriz. Sağlam ve güvenilir binalarda yaşamak mecburiyetindeyiz. Mal ve can güvenliğimizi korumak mecburiyetindeyiz." diye konuştu.

- Depremde kızını, damadını, iki torununu ve dünürünü kaybetmiş

Depremde beş yakınını kaybeden Mihriban Tokat, her yıl anma etkinliklerine katıldıklarını söyledi.

Yakınlarının mezarı başında dua eden Tokat, şunları söyledi:

"Kızımı, damadımı, iki torunumu ve dünürümü depremde kaybettim. Acıları hala içimizde. Unutabilir misin? Kızım 22 yaşındaydı. Bir oğlu 5 aylıktı, bir oğlu 3 yaşında, damadım 27 yaşındaydı. Hepsi bir gecede gitti. Unutulmuyor, unutamıyorsun. Acıları büyük. O gece Çıracılar Sokak'taki ikinci kattaki evlerindeydi. Altta da dünürüm vardı hepsi ölmüş gittiğimizde. Enkazdan dört gün sonra çıkardılar. Sadece kızımın kayınpederi kaldı. Damadım evin bir oğluydu, Kütahyalı'ydı. Dünürüm de üç yıl önce vefat etti, bir aile komple yok oldu. Her yıl geliyoruz ziyarete ağlıyoruz, kolay değil evlat, torun kaybetmek."

Törende Alemdar, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım ile beraberindekiler, mezarlıklara karanfil bırakarak, dua etti.