19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mersin'de çevre kirliliğine soruşturma

Mersin'de çevre kirliliğine soruşturma - Yenişehir ve Mezitli ilçeleri sahili ile bir derede petrol türevi maddenin suya karışması sonucu kirlilik oluştu - Kirliliğe yol açan maddenin MEÜ yerleşkesinde ısıtma sisteminde kullanılan "kalyak" olduğu belirlenince üniversite tarafından soruşturma başlatıldıMERSİN (AA) - Mersin'de, iki ilçe sahili ile bir derede petrol türevi maddenin suya karışması sonucu kirlilik oluşması üzerine yapılan araştırmada, kirliliğe yol açan maddenin Mersin Üniversitesi (MEÜ) yerleşkesinde ısıtma sisteminde kullanılan "kalyak" olduğu belirlendi, üniversite yönetimi konuyla ilgili soruşturma başlattı.

8.02.2018 - 15:51

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, merkez Yenişehir ve Mezitli ilçeleri sahilinde ve Çiftlikköy Deresi'nde petrol türevi maddenin suya karışması nedeniyle kirlilik yaşandığı belirtildi.

Belediyeye gelen şikayetler üzerine Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca kirliliğin geldiği kaynağın araştırıldığı ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu maddenin Çiftlikköy Deresi'nden geldiği gözlenmiştir. Mersin Üniversitesi kampüsü içerisinde belediyemiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, MESKİ Genel Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri tarafından yapılan incelemede kirliliğin üniversite kampüsü içerisinde ısıtma sisteminde kullanılan kalyak (kalorifer yakıtı) deşarjından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Kaynağı tespit edilen söz konusu kirlilikle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversiteye gerekli bilgilendirilme yapılmış ve Mersin Üniversitesi tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır."

Açıklamada, belediyenin haşereyle mücadele için kanalizasyon sisteminde mazot kullanması nedeniyle söz konusu kirliliğin meydana geldiği konusunda yanlış bir algı oluştuğu belirtildi. Haşere ile mücadelede sadece ilaçlamanın tercih edildiği kaydedildi.