29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Mersin'de kurulması planlanan balık çiftlikleri tartışması

Mersin'de kurulması planlanan balık çiftlikleri tartışması - Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Bozan: - "Bodrum bölgesindeki balık çiftlikleri kapatılmış, turizmle problemle yaşamış, turizmi sıkıntıya soktukları için onları taşımaya karar verilmiş, onlar da Mersin bölgesine gelecekmiş.

17.10.2017 - 15:55
Bu tamamen yalan. Böyle bir şey yok. Türkiye'nin üretmeye ve büyümeye ihtiyacı var. Mersin'deki üretim alanının belirlenmesinin amacı da budur" - "Mersin'de bir Dana Adası civarı, 2'si Aydıncık ilçesi bölgesinde ve 1'i de Anamur bölgesinde olmak üzere toplam 4 alanın üretime uygun olduğu, bütün kurumların imzasıyla tespit edildi. Çeşitli platformlarda dile getirildiği gibi özellikle bu alanlar turizm, sit ve benzeri sakıncalı alanlar değil"

MERSİN (AA) - Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, "Bodrum bölgesindeki balık çiftlikleri kapatılmış, turizmle problemle yaşamış, turizmi sıkıntıya soktukları için onları taşımaya karar verilmiş onlar da Mersin bölgesine gelecekmiş.' Bu tamamen yalan. Böyle bir şey yok. Türkiye'nin üretmeye ve büyümeye ihtiyacı var. Mersin'deki üretim alanının belirlenmesinin amacı da budur." dedi.

Bozan, kentte kurulması planlanan ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca tepki gösterilen balık çiftlikleriyle ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, balık çiftlikleriyle ilgili birtakım yanlış bilgiler üzerine kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini savundu.

Doğru bilgileri paylaşmak için toplantı düzenlediğini belirten Bozan, Türkiye'nin Avrupa'da çupra, levrek ve alabalık üretiminde lider olduğunu ifade ederek "İhracat geliri de 2016 verilerine göre 800 milyon dolar. Türk insanı maalesef balık tüketmeyi öncelikleri arasına koymamış. Türkiye'de kişi başına tüketilen balık miktarı yaklaşık 7 kilogram. Dünya standardı 19-20 kilogram civarında." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kapalı koy ve körfezler, açık denizler ve hassas alanlarda balık çiftliklerinin kurulabileceği yerlere ilişkin bir genelge, yönetmelik çıkardığını anlatan Bozan, şöyle devam etti:

"Bu yönetmeliğe bağlı birtakım kriterler ortaya koydu. Mevcut yasalara göre balık çiftlikleri kıyıdan en az 1,1 kilometre mesafede 30 metreden daha derin bir alanda ve 0,1 metre/saniye akıntı hızından daha yüksek alanlarda kurulabilmektedir. Mersin ili deniz sahası içerisinde şubat ayında 12 kurumun birlikte hareket ederek bir komisyon oluşturduğu ve bu komisyonlar yapmış olduğu incelemelerde 8 deniz sahasında su ürünleri üretiminin yapılabileceği yönünde tespitler yaptı. Bu tespitler neticesinde 4 alanda mutabık kalındı. Biri Dana Adası civarı, 2'si Aydıncık ilçesi bölgesinde ve 1'i de Anamur bölgesinde olmak üzere toplam 4 alanın üretime uygun olduğu, bütün kurumların imzasıyla tespit edildi. Çeşitli platformlarda dile getirildiği gibi özellikle bu alanlar turizm, sit ve benzeri sakıncalı alanlar değil. Zaten bu komisyonun kurulmasının amacı da ileride olabilecek sorunların önüne geçmek. Dolayısıyla bu komisyonun içerisinde özel çevre kurumundan tutun Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi 12 civarında kurumun müşterek kararıyla bu 4 alan belirlendi."

Bozan, bu 4 alanla birlikte aynı dönemde Aydın, İzmir, Muğla ve Karadeniz Bölgesinde çeşitli iller ve Antakya bölgesinde de bazı yerlerin üretim sahası olarak belirlendiğini aktardı.

- "Mersin'de kıyıya en yakın çiftlik bin 850 metre mesafede olacak"

Kültür balıkçılığının yaklaşık yüzde 65'inin Muğla sınırları içerisinde gerçekleştirildiğini bildiren Bozan, "Yani turizmle balıkçılık birlikte yürür mü? Yürümüş. Bodrum özellikle Türk turizminin başkentlerinden bir tanesi. Güllük Körfezinde bu alanın toplam büyüklüğü 70 kilometre kare. Bu alanda 89 bin 180 ton üretim kapasitesi var. Bodrum bölgesindeki balık çiftliklerinin ortalama büyüklük ölçeği 2 bin ton. Ortalama çiftlik arasında 600 metre ile 1 kilometre arasında mesafe var. Mersin bölgesinde farklı olarak kıyıdan uzaklık 1,1 değil. 1 mil olarak yani bin 852 metre olarak belirlendi. Mersin'de kıyıya en yakın çiftlik bin 850 metre mesafede olacak." dedi.

Bozan, Mersin'de balık çiftliklerinin kurulacağı alanın Akdeniz'in açık suları olduğunu, bu alanlarda 10 bin 200 ton ile 10 bin 500 ton üretim planlandığını vurguladı.

Çok yoğun bir üretim olmayacağını ve açık denizde üretim yapılacağı için Bodrum bölgesine göre buranın iddia edildiğinden çok daha az kirlilik oluşturacağını ifade eden Bozan, şunları kaydetti:

"Bodrum bölgesindeki balık çiftlikleri kapatılmış, turizmle problemle yaşamış, turizmi sıkıntıya soktukları için onları taşımaya karar verilmiş, onlar da Mersin bölgesine gelecekmiş. Bu tamamen yalan. Böyle bir şey yok. Türkiye'nin üretmeye ve büyümeye ihtiyacı var. Büyümek için de yeni üretim alanlarına ihtiyaç var. Mersin'deki üretim alanının belirlenmesinin amacı budur."