26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

MHP Grup Başkanvekili Usta:

MHP Grup Başkanvekili Usta: - "Milletimiz 16 Nisan'da bir parti, bir şahıs, bir fikir, bir siyaset değil, önüne konulan anayasa değişikliğini oylayacak, kendi geleceği hakkında bir karar verecektir" - "Tek adama dayalı dikta ve otoriter bir rejim çıkacağı yönündeki iddialar, hem mevcut sistemdeki sorunları göz ardı eden hem de yeni sistemin getirdiği denge ve denetim mekanizmalarını görmezden gelen asılsız ve mesnetsiz iddialardır"GÜMÜŞHANE (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Milletimiz 16 Nisan'da bir parti, bir şahıs, bir fikir, bir siyaset değil, önüne koyulan anayasa değişikliğini oylayacak, kendi geleceği hakkında bir karar verecektir.

1.04.2017 - 16:41
" dedi.

Usta, partisinin Gümüşhane İl Başkanlığında düzenlenen istişare toplantısında, Türk milletini yok etme amacı bulunanların kanlı niyetlerine engel olmayı her vatanseverin gaye edinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yönetim yapısını sakatlayan, hukuk ve anayasa tartışmalarını alevlendirip kriz ve kaosu derinleştirme ihtimali taşıyan dayatmanın, yeni bir toplumsal sözleşmeyle giderilmesinin şart olduğuna işaret eden Usta, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bahsettiğimiz muhtemel rejim krizlerinin önüne geçmek amacıyla ülkemizin karşı karşıya olduğu potansiyel tehlikeler gözetilerek, Türk siyasetinin tarihi tecrübelerini ve kendine özgü ihtiyaçlarını nazara alarak tasarlanan, farklı hükümet sistemlerinin muhtelif unsurlarını bir araya getiren Türk devletine has ve demokratik bir hükümet sistemi modelidir." ifadesini kullandı.

Usta, 1982 Anayasası'nın cumhurbaşkanını çok geniş yetkilerle donattığını, bu düzenlemenin birçok krize yol açtığını anlatarak, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan ve "367 krizi" olarak bilinen hukuk garabeti üzerine cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin kabul edildiğini hatırlattı.

Böylece geniş yetkilerine rağmen neredeyse hiç sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanlığının meşruiyet açısından da orantısız olarak güçlendiğine dikkati çeken Usta, "Bu anayasa değişikliği ile yürütme çift başlılıktan kurtarılmakta, yürütme yetkisi doğrudan millete verilmektedir. AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği metnine MHP hukuka ve demokrasiye uygunluk açısından önemli katkılar vermiş, birçok maddede değişiklikler yapılmasını sağlamıştır." diye konuştu.

- "TBMM'nin hiçbir yetkisi elinden alınmamaktadır"

Tek adama dayalı bir rejim olacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Usta, şöyle konuştu:

"Milletimiz 16 Nisan'da bir parti, bir şahıs, bir fikir, bir siyaset değil, önüne konulan anayasa değişikliğini oylayacak, kendi geleceği hakkında bir karar verecektir. Tek adama dayalı dikta ve otoriter bir rejim çıkacağı yönündeki iddialar, hem mevcut sistemdeki sorunları göz ardı eden hem de yeni sistemin getirdiği denge ve denetim mekanizmalarını görmezden gelen asılsız ve mesnetsiz iddialardır. Anayasa değişikliğiyle öngörülen yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, normal şartlarda 3 Kasım 2019'da yapılacak seçimle yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla mevcut Cumhurbaşkanı'na yönelik bir düzenleme değildir. Yeni anayasa değişikliğiyle yasama ve yürütme arasındaki denge mekanizmaları kuvvetlendirilmiştir. TBMM'nin hiçbir yetkisi elinden alınmamaktadır. Kanun yapma tekeli TBMM'nindir. Soru, genel görüşme, meclis araştırması ve meclis soruşturması yoluyla Meclisin denetim yetkisi daha da güçlendirilmektedir. Yürütme, yasama ve yargı karşısında hesap verebilir hale getirilmektedir."

Toplantıya MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, MYK üyesi Şeref Oruç, MHP Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın ile partililer katıldı.