29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Modern bir Hasankeyf inşa ediliyor"

"Modern bir Hasankeyf inşa ediliyor" - Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerindeki konutların inşasında sona gelinirken, yapımı tamamlanan ticaret merkezinde 98 iş yerinin anahtarı hak sahiplerine dağıtıldı - DSİ Genel Müdürü Murat Acu: - "Yeni yerleşim yerinde tarihi dokuyu koruyacağız.

31.05.2018 - 11:22
Yaşam şartlarını artıracak modern bir Hasankeyf inşa ediliyor. Çok güzel, estetik bir Hasankeyf çıkartacağız" - Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz: - "45 metrekarelik evlerden 160 metrekarelik, modern, alt yapısıyla güzel örnek bir şehre gidiyoruz"

BATMAN (AA) - SELMAN TÜR - Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin tamamlanmasıyla sular altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerinde inşa edilen konutlarda sona gelindi.

Türkiye'nin gözde ilçelerinden biri olması hedeflenen yeni Hasankeyf'te çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Eski Hasankeyf'in yerleşim alanı 500 dekar iken yeni yerleşim yeri yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta 3 bin dekar alana inşa ediliyor.

Yeşil alan miktarının arttığı yeni yerleşim yerinde, Kaymakamlık, Belediye hizmet binası, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurum hizmet verecek.

Bölge mimarisine uygun inşa edilen 98 iş yerinden oluşan Ticaret Merkezi'nin yapımı tamamlanarak hak sahiplerine anahtarları teslim edildi. 710 konutun da en geç 3 ay içinde hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor.

Yeni konutların teslim edilmesi ile Hasankeyfliler 30-40 metrekarelik evler yerine 160 metrekarelik modern evlerde yaşamlarını konforla sürdürecek. Yeni yerleşim çalışmaları için 2 milyar 750 milyon lira harcandı.

- Tarihi dokuya sahip çıkılıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Hasankeyf'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yatay mimari üzerine inşa ettiklerini söyledi.

Yeni yerleşim yerinde 710 konutun yapımının hızla devam ettiğini aktaran Acu, "Hasankeyf'i taşıdığımız zaman vatandaşlarımızı çok daha modern konutlara, tarihi dokuya sahip çıkarak yatay mimariyle taşıyacağız." dedi

Vatandaşların 30-40 metrekarelik konutlardan 160-170 metrekarelik konutlara geçip yaşamlarını sürdüreceğini aktaran Acu, 710 konutun 3 ay içinde biteceğini, kura çekerek konutların vatandaşlara teslim edileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Hasankeyf'e ayrı bir önem verdiğine dikkati çeken Acu, şöyle konuştu:

"3 cami, okul, oyun alanları, spor salonu gibi sosyal alanlar yapılıyor. Her şeyi tek tek inceledim. Böyle şeyler bir kere yapılıyor. Yeni yerleşim yerinde tarihi dokuyu koruyacağız. Yaşam şartlarını artıracak modern bir Hasankeyf inşa ediliyor. Çok güzel, estetik bir Hasankeyf çıkartacağız."

- Modern yaşama kavuşacaklar

Yeni Hasankeyf'te modern konutlara kavuşmanın özlemini yaşadıklarını belirten Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de yeni yerleşim yerine taşınacakları günü dört gözle beklediğini söyledi.

Akdeniz, "45 metrekarelik evlerden 160 metrekarelik, modern, altyapısıyla güzel örnek bir şehre gidiyoruz. Alt ve üstyapısıyla, eğitim tesisleriyle, sosyal donatı alanlarıyla, sağlık ve kültürel tesisleriyle modern, örnek bir şehir olduğuna inandığımız için bir an önce taşınmak istiyoruz. İnsanca, modern bir yaşantının bizi beklediği güzel evlere taşınacağımız günü bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Akdeniz, ilçenin taşınacak kültür varlıklarıyla dünyada örnek bir şehir olacağını vurguladı.

- "Evlerin etrafı parklarla donatılmış"

Vatandaşlardan Murat Durğun ise Türkiye'nin en modern ilçelerinden birinde yaşamanın heyecanını yaşadıklarını anlattı.

Modern ve ferah evlerin kendilerini beklediğini aktaran Durğun, "Yeni yere taşınma süreci inşallah 4-5 ay içinde olacak. Yeni yapılan evler ferah evler olur inşallah. Yeni yapılan evlerin en güzel yanı parkların olması. Evlerin etrafı parklarla donatılmış. Yeni yapılan dükkanlar teslim edildi ama henüz taşınan yok. İnşallah çalışmalar biterse Türkiye'deki en müthiş ilçe olacak." diye konuştu.