28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Muğla'da cezaevinde "Son Kuşlar" tiyatro oyunu sahnelendi

Muğla'da cezaevinde "Son Kuşlar" tiyatro oyunu sahnelendi MUĞLA (AA) - Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, Sait Faik Abasıyanık'ın "Son Kuşlar" adlı eserinden uyarlanan tiyatro oyunu sahnelendi.

12.12.2017 - 23:14

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda gerçekleştirilen tiyatro gösterisinde zaman zaman hüzünlenen tutuklu ve hükümlüler, saz eşliğinde söylenen türkülere de eşlik etti.

Tutuklu ve hükümlüler, oyun sahnelendikten sonra uzun süre ekibi alkışladı.

İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı Turgay Tanülkü, oyun sonrası yaptığı açıklamada, 1970'li yıllarda cezaevinde olduğu dönemde kafasında böyle bir proje oluştuğunu söyledi.

O dönemde idamların olduğu bölgeye kuşların gelmemeye başladığını fark ettiğini ifade eden Tanülkü, daha sonra Abasıyanık'ın Son Kuşlar adlı eseriyle cezaevinde kaldığı dönemde yaşadıklarını harmanlayarak bu oyunu oluşturduğunu kaydetti.

Tanülkü, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde oyunu tüm cezaevlerinde ücretsiz sergilediklerini dile getirdi.

23 mahkum çocuğunu okuttuğunu anlatan Tanülkü, okuttuğu çocuklar arasından birinin de savcı olduğunu anlattı.

İnsanların umudunu kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Tanülkü, şöyle konuştu:

"Mahkumlara umutlarını kaybetmemelerini, çocuğuna, ailesine sahip çıkmasını söylüyorum. Çünkü, onlardan da doktor, öğretmen, savcı olabilir. Onun için bir umut aşılamak istiyorum. Biz 1970'te 26 kişilik bir dosyaydık. 6 tane idam çıktı bizden 20 tane de baba olmayan adam kaldık. Çocuk özlemiyle bu turneleri yapıyorum. Bugün buraya eşimi de getirdim. Baba olmayacağımı 20 yaşındayken öğrenmiştim. Onun için anneler gününde ona bir evlat veremediğim için hep karımdan özür diledim. Cezaevleri bana 23 evlat verdi. Onlarla büyük bir aile olduk. İşte bu, bir yol hikayesi."

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz da cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin dışarı çıktıktan sonra hayata alışması için bu tür sosyal projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Başsavcı Yavuz, Tanülkü’ye çiçek ve plaket verdi.