28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Yurdagül:

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Yurdagül: - "Ambalajlı gıda güvenli gıdadır.

14.03.2018 - 16:24
İlgili otoriteden izinlidir ve üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bütün bilgileri görebilirsiniz"

TEKİRDAĞ (AA) - Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, ambalajlı gıdaların güvenli, ilgili otoriteden izinli olduğunu, üzerinde üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bilgilerin görüldüğünü söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerin oluşturduğu Gıda Topluluğu tarafından "Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler" konulu konferansta konuşan Yurdagül, bilgi kirliliğinin önlemenin tek yolunun bilimsel araştırmalar olduğunu kaydetti.

MÜMSAD olarak bilim adamlarının düşünce ve bilgilerinden faydalandıklarını ve bu doğrultuda hareket ettiklerini aktaran Yurdagül, "Bilgi kirliliğini önlemenin tek yolu bilimsel araştırmalara dayandırılarak yapılan çalışmaları paylaşmaktır. Dernek olarak bilim adamlarının düşünceleri ve bilgilerini alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Siz değerli gıda mühendisleri adayları, insanların doğru beslenmesine katkı sunacak bir meslek grubunda yer alıyorsunuz ve bu yüzden çok şanslısınız." ifadelerini kullandı.

Bazı hazır besin kaynakları ile ilgili yanlış bilgiler olduğunu belirten Yurdagül, "Sizlere margarin, poşet çay ve hazır çorbaların içeriği ve doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi vereceğiz. Öncelikle palm yağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Palm yağı öncelikle meyve yağıdır. Bilinenin aksine trans yağının pan zehiridir ve 10 bin yıllık bir geçmişi vardır. Doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi doymamış yağların da pozitif etkisi yoktur. Sağlık açısından esas risk trans yağdan kaynaklanmaktadır." dedi.

Margarinini tamamen bitkisel yağ içerdiğini ifade eden Yurdagül, şunları kaydetti:

"Trans yağının kaldırılması ile ilgili çalışmalara ülkemizde 2000'li yıllarda başlanmış ve 2006 yılında trans yağı içermeyen margarin üretilmeye başlanmıştır. Margarin tamamen bitkisel yağ içermektedir, kolestrol, trans yağ içermez. Hazır çorbalar ise öncelikle pratiktir, yapım aşaması ise tamamen doğaldır, mevsiminde sebzeler toplanır, kurutulur, öğütülüp karıştırılır ve ambalajlanır. Poşet çaylar ise açıkta satılan bitki çaylarından daha güvenlidir. Poşetler abaka ağacı liflerinden yapılmaktadır. Ambalajlı gıda güvenli gıdadır. İlgili otoriteden izinlidir ve üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bütün bilgileri görebilirsiniz."

Konferansa Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Murat Taşan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.