25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Muş'un "sıcak su haritası"çıkarılacak

Muş'un "sıcak su haritası"çıkarılacak - Muş'un Jeotermal Potansiyelini Belirleme ve Geliştirme Projesi kapsamında, ilin sıcak su haritasının çıkarılması için çalışma başlatıldı - Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.

10.08.2017 - 11:13
Dr. Baba: - "Özellikle sıcak su kaynakları açısından bu bölgelerin zengin olduğunu düşünüyoruz. Bunların detaylı araştırılması gerekiyor. Sıcak sular bu bölgenin ekonomisine ve kırsal kalkınmasına nasıl katkı sağlayabilir, onun araştırmasını yapıyoruz"

MUŞ (AA) - Muş'un Jeotermal Potansiyelini Belirleme ve Geliştirme Projesi kapsamında, ilin sıcak su haritası çıkarılacak.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Muş Alparslan, Dokuz Eylül ve Niğde Ömer Halisdemir üniversiteleri iş birliğiyle hazırlanan proje kapsamında, kentin sıcak su haritasının çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Kentte 4 gündür çalışma yürüten bilim adamları, Muş ve ilçelerindeki sıcak su kaynaklarından örnekler alarak ölçümler yaptı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Baba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kentteki tektonik yapıları ortaya koymak olduğunu söyledi.

Bölgenin aktif deprem bölgesi olduğuna işaret eden Baba, şöyle konuştu:

"Depremlerin bize getirdiği bazı yararlar var. Bunlardan biri de sıcak su kaynakları ve minerallerdir. Özellikle sıcak su kaynakları açısından bu bölgelerin zengin olduğunu düşünüyoruz. Bunların detaylı araştırılması gerekiyor. Sıcak sular bu bölgenin ekonomisine ve kırsal kalkınmasına nasıl katkı sağlayabilir, onun araştırmasını yapıyoruz. Öncelikle bu alandaki su kaynaklarının hidrojeokimya özellikleri dediğimiz, geldiği yerler, bulunduğu ortamlar, hangi derecede enerji üretebilirler, yer altında nasıl davranıyorlar, bu enerjiyi kent ısıtılmasında ya da seracılıkta kullanabilir miyiz, bununla ilgili çok detaylı bir araştırma yapıyoruz."

Baba, araştırmalarının ikinci aşamasında yer altındaki sistemin yapısını ortaya çıkaracaklarını, üçüncü aşamasında ise sondaj çalışması yapacaklarını kaydetti.

- "Faylarla ilgili bilgiler topluyoruz"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Muş'taki jeotermal sistemlerle bölgedeki diri faylar arasındaki ilişkiyi ortaya koyup, nerede sıcak su olduğunu belirlemek istediklerini anlattı.

Çalışma sonunda Muş'taki sıcak sudan faydalanmayı amaçladıklarını belirten Sözbilir, "Burada diri faylar ile jeotermal enerji arasında doğrudan bir ilişki var. Bu faylarla ilgili bilgiler topluyoruz." dedi.

Sözbilir, "Muş'ta şu tür eksiklikleri gördüm, burada depreme gereken önem verilmiyor. Bu diri fayların kent ölçeğinde haritalanması gerekiyor. Fayların önemli bir bölümü kentin içinden geçiyor. Özellikle bu fayların haritalandırması ve imar haritalarına işlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili bina performans analizleri yapılmalı. Muş'un acilen deprem master planını çıkarması gerekiyor." ifadelerini kullandı.