23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Narenciye sektörüne kalifiye eleman takviyesi

Narenciye sektörüne kalifiye eleman takviyesi - Mersin'de narenciye sektörü için kalifiye eleman yetiştirmek üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü desteğiyle hazırlanan proje tamamlandı - Proje kapsamında 87'si Suriye uyruklu, 39'u Türk vatandaşı 126 kişiye hasattan, paketlemeye kadar geçen süreçle ilgili eğitim verildi MERSİN (AA) - Mersin'de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteğiyle hazırlanan proje kapsamında 87'si Suriye uyruklu, 39'u Türk vatandaşı olmak üzere 126 kişiye hasattan, paketlemeye kadar geçen süreçle ilgili eğitim verildi.

14.12.2017 - 14:22

FAO'nun, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği iş birliğiyle gerçekleştirdiği, "Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının, Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Desteklenmesi" adlı projenin Mersin ayağı sona erdi.

Yaklaşık 3 ay süren projeye katılan 39'u Türk, 87'si Suriyeli kursiyer, teorik eğitim ardından narenciye bahçelerinde hasat yaptı, daha sonra da tesislerde ürünlerin paketlenmesi sürecinde yer aldı.

FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, projenin tamamlanması dolayısıyla kentteki bir otelde düzenlenen programda, Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyelinin bulunduğunu ve bunlardan da önemli bir kısmının Mersin'de yaşadığını söyledi.

Ahaduzzaman, Türkiye'nin Suriyelilere uyguladığı açık kapı politikasının takdir edildiğini ifade ederek, " FAO'nun burada yaşayan Suriyeli mültecilerin profilleri hakkında bilgi toplamak için yaptığı saha çalışmasında, Türk tarım sektörünün bu insanları nitelikli tarımsal iş gücü olarak içine alabilme potansiyeline sahip olduğu görüldü." dedi.

FAO'nun bunun üzerine projeyi hayata geçirdiğinin altını çizen Ahaduzzaman, şöyle devam etti:

"Projeye katılanlar uzun vadeli bir iş bulma şansına sahip olacaklar. FAO'nun bu projedeki amacı, potansiyel çalışanların istihdamı ve sosyal hakları konusunda bilgi paylaşımını sağlayarak bilinç artırmaktır. FAO sürdürülebilirliği sağlamak ve kırsal geçim olanaklarını hem mülteci hem de ev sahibi topluluklardan oluşan daha geniş bir hedef gruba yaymak için 2018'de proje boyutunu büyütmeyi planlamaktadır."