19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Öğrencilerinden "Askıda sebze ve meyve" uygulaması

Öğrencilerinden "Askıda sebze ve meyve" uygulaması - Ayvalık'ta ortaokulu öğrencileri pazar yerinde satın aldıkları meyve ve sebzeleri, ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz alabilmesi için açtıkları stantlara bıraktı - Öğrencilerin bu uygulamasına pazarda alışveriş yapan vatandaşlar ile pazarcılar da destek verdi BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin, pazarda gerçekleştirdiği "Askıda sebze ve meyve" uygulaması yoğun ilgi gördü.

14.05.2017 - 15:28

Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası ile pazarcı esnafının da destek verdiği uygulama kapsamında öğrenciler, satın aldıkları meyve ve sebzeleri dar gelirlilerin ücretsiz alabilmesi için pazar yerinde kurdukları standa astı. Öğrencilerin bu örnek uygulamasına pazarda alışveriş yapan vatandaşlar da katkı sundu.

Öğrencilerinden Neslihan Dere, projelerine vatandaşların da destek vermesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Dere, “Biz ihtiyaç sahibi insanlara semt pazarlarından meyve ve sebze satın alarak yardımcı olmaya karar verdik. Onların bu ihtiyaçlarının giderilmesi için katkıda bulunmak istedik. Hayata geçirdiğimiz uygulamayla ihtiyaç sahiplerinin yüzlerini güldürebilmek bizlere sonsuz mutluluk veriyor." dedi.

Öğrencilerin projesine patlıcan, domates, biber, patates gibi ürünleri satın alıp, standa koyarak destek veren Hatice Gökdemir, "Çocuklarımız çok anlamlı bir projeyi hayata geçirmişler. Bu uygulama benim için çok şey ifade ediyor. Bu uygulama çocukların yoksul insanlarla empati kurduklarını gösteriyor. Yarınlar adına çok umut verici bir çalışma. Çok mutlu oldum." görüşünü paylaştı.

- "Amaç toplumsal farkındalık"

Okul Müdürü Mustafa Kurtuluş da öğrencileriyle toplumsal farkındalık amacıyla önemli bir uygulamayı hayata geçirdiklerini anlattı.

Osmanlı döneminde yardımlaşma ve paylaşma adına veren elin alan eli görmediği "sadaka taşı" kültürünün bulunduğunu anımsatan Kurtuluş, şunları söyledi:

"Günümüzde de askıda ekmek ve askıda kahve uygulamaları var. Biz, ihtiyaç sahibi insanlarımızın sadece ekmeğe ya da kahveye, çaya ihtiyacının olmadığını düşünerek, ihtiyaç sahiplerinin sebze ve meyveye de ihtiyaçlarının olabileceği noktasında bu projeyi hayata geçirdik. Bu uygulamayı hayata sokarken, semt pazarlarında çöpe atılan sebze ve meyveleri toplayan ve evlerinin ihtiyaçlarını bu atıklarla gidermeye çalışan insanlarımızın olduğunu gözlemledik. Çocuklarımıza da toplumsal farkındalık aşılamak adına ve kendilerinden sonraki kuşaklara da aktarmalarını sağlamak istedik."

Kurtuluş, uygulamaya katılan öğrencilerin cep harçlıklarından bu stantlara gönüllü sebze ve meyve satın alıp, koyduğunu anlatarak "(Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir) diyen bir dinin mensubuyuz. Bu uygulamayla öğrencilerimize yardımlaşma ve dayanışma ruhunu aşılayarak anlatmaya çalışıyoruz. Biz bir ateş yaktık. İnşallah, halkımız da bizim yaktığımız bu ateşi destekler ve başlatmış olduğumuz bu uygulama daha farklı alanlara yayılarak hayat bulur. Böylelikle de ihtiyaç sahibi insanlarımızın her türlü ihtiyaçlarını toplumsal birlik ve beraberlikle karşılamış oluruz." diye konuştu.